Naša pozicija je kristalna

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je poručila da Srbija ruskim kompanijama u našoj zemlji neće ništa oduzimati niti nacionalizovati njihovu imovinu, već da će se rukovoditi ekonomskim načelima i principima, kao i poštovanjem privatnog vlasništva i imovine, kao i načelima međunarodnog javnog prava.

Ona je na pitanje novinara da li se razmatra da neko srpsko preduzeće preuzme još neku rusku firmu kao što je AIK banka preuzela Sberbanku u Srbiji, rekla da se trenutno ne razmatra nijedan drugi scenario.

- Naša pozicija je jasna i principijelna i mi ćemo je braniti, a to je da priznajemo i poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine i smatramo veoma pogrešnim njegovo kršenje. Ali i da nije u našem vitalnom interesu da uvodimo sankcije ruskim pojedincima i kompanijama i branićemo tu poziciju - navela je ona. 

Brnabićeva je izrazila nadu da će diplomatija ipak da pobedi i da ova situacija neće dugo trajati i da će ruske kompanije moći nesmetano da rade u Srbiji.

- Nećemo nikada ništa oduzimati i nacionalizovati i rukovodićemo se osnovnim ekonomskim načelima i principima i poštovanjem privatnog vlasništva i imovine i načela međunarodnog javnog prava - poručila je ona.

Na pitanje da li se sa nekim već kontaktira oko humanitarne pomoći i prijema Ukrajinaca, što je najavio predsednik Vučić kroz rad specijalnih timova, premijerka je rekla da će se vlada na današnjoj sednici baviti i pitanjem humanitarne pomoći Ukrajini i da će javnost biti obaveštena o tome.

Autor: Novosti.rs

#Ana Brnabic

#aukrajina

#rusija

#sankcije