Putin je bio u pravu?

Novotkriveni dokument iz marta 1991, godine pokazuje da su SAD, Velika Britanija, Francuska i Nemačka raspravljali o svom obećanju da se NATO neće širiti dalje na istok, tj. dalje od Poljske. Dokument je objavljen u nemačkom časopisu Der Spiegel u petak i po svemu sudeći dokazuje d aje Moskva bila u pravu kada je govorila o "prekršenim obećanjima".

Tog 6. marta tokom sastanka u Bonu između političkih sekretara ministarstava spoljašnjih poslova SAD, Velike Britanije, Francuske i Nemačke nalazi se više delova teksta koji pominju tzv. 2+4 pregovore oko nemačkog ujedinjenja i kako je zapad jasno stavio do znanja tadašnjem SSSR da se NATO neće širiti dalje od istočnih granica ujedinjene Nemačke. Kako se citira iz dokumenta asistent sekretara SAD za Evropu i Kanadu Rejmond Seitz:

Jasno smo stavili do znanja Sovjetskom savezu, u 2+4 razgovorima kao i u drugim pregovorima, da mi nemamo nikakvu nameru da iskoristimo povlačenje sovjetskih trupa iz istočne Evrope. NATO se neće čiriti na istok, kako zvanično tako i nezvanično.

Britanski predstavnik takođe pominje postojanje i "opšte saglasnosti" da je članstvo u NATO istočnoevropskih zemalja neprihvatljivo. Kako je naveo i nemački diplomata Jurgen Horb:

Jasno smo stavili do znanja tokom 2+4 pregovora da nećemo širiti NATO dalje od Elbe. Stoga nećemo moći da ponudimo Poljskoj i drugim zemljama članstvo u Alijansi.

Nemački diplomata je i pojasnio da se radio o graničniku na reci Odri, koja je granica između tadašnje Istočne Nemačke i Poljske.

Dokument je otkriven i u Nacionalnoj arhivi Velike Britanije od strane Džošue Šifrinsona, profesora političkih nauka sa Univerziteta Boston u SAD. Dokument je bio klasifikovan dugoi vremena ali je sa njega sklonjena oznaka tajnosti.

Šifrinson je objavio na tviteru u petak da mu je bila čast da sarađuje sa Der Spiegel na dokumentu koji pokazuje da su "zapadne diplomate zaista verovale da su postigle dogovor i dale obećanje da se NATO neće širiti dalje".

IZVOR: Twitter / @shifrinson

Kako je takođe i naveo u tvitu:

Viši državni zvaničnici poriču da je došlo do takvog dogovora. Međutim, ovaj dokument pokazuje suprotno.
pročitajte još

ZEMLJOTRES U HRVATSKOJ

Autor: redportal.rs

#Evropa

#Francuska

#Istok

#NATO

#Nemačka

#SAD

#Varšavski pakt

#Velika Britanija

#obećanje

#putin

#rusija

#sssr

#vladimir

#širenje