Predsednik Rusije Vladimir Putin primio je nacrt rezolucije koju je izglasala Duma, u kojem se traži priznanje DNR i LNR, samoproglašenih republika Donbasa, potvrdio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Trenutno nema komentara tim povodom, predsednik je dobio zahtev. Taj zahtev je snažan odraz raspoloženja i naših poslanika i većinsko je stanovište u našoj zemlji, ali predsednik je akcenat stavio na to da je najvažnije da se normalizuje, pomogne u normalizaciji situacije na jugoistoku Ukrajine, a to se može učiniti doprinoseći implementaciji Minskih sporazuma. Na to će se i usredsrediti predsednik u svom radu - rekao je Peskov.

Na pitanje novinara da li se u Kremlju slažu s tim da bi priznanje DNR i LNR bilo kršenje Minskih sporazuma, Peskov je odgovorio:

- Nesumnjivo da priznanje nije u korelaciji sa Minskim sporazumima. Predsednik je naglasio da je najvažniji zadatak realizacija minskog kompleksa mera - kazao je on.

Za nacrt rezolucije juče je glasao 351 deputat, protiv je bilo 16, a jedan uzdržan, a predsednik Dume Vjačeslav Volodin je rekao poslanici smatraju da će priznavanje DNR i LNR stvoriti osnovu za osiguranje garancija bezbednosti i zaštitu građana od spoljnih pretnji, kao i jačanje međunarodnog mira i regionalne stabilnosti.

Autor: novosti.rs / sputnik.rs

#Ukrajina

#putin