Geografske muke 🤭

Američki predsednik Džo bajden pomešao je Avganistan i Ukrajinu, uprkos tome što su udaljene jedna od druge više od 3.000 kilometara. ovo je drugi "geografski gaf" američkog predsednika za samo jedan dan.

Predsedniku su bila potrebna dva pokušaja da ubode prevu zemlju na koju misli tokom odgovaranja na pitanja koja su se ticala povlačenja američkih trupa iz Avganistana prošlog leta - nakon 20 godina američkog prisustva u zemlji. kako je rekao u intervju za NBC:

Ne postoji način na koji ćemo ujediniti Ukrajinu! Mislim Irak! Avganistan!

Predsednikova greška je usledila odmah nakon odgovora na pitanja koja su se ticala problema koji je trenutno najvažniji za američku diplomatiju. Tokom intervjua fokusirao se na problematiku koncentracije više od 100.000 vojnika Ruske Federacije na granici sa Ukrajinom. I Moska i Kijev trenutno sprovode vežbe u regionu, dok je pritisak sa svakim danom sve veći.

Međutim on nije jedini od američkih zvanilnika koji ima problema sa geografijom. Istog dana kada i američki predsednik, stalni predstavnik SAD u UN Linda Tomas Grinfild pomešala je Donbas sa Krimom.

Pored njih i britanske diplomate su imale svojih problema sa geografijom regiona. Tako je britanski sekretar za spoljnu politiku pomešao regione Ruske Federacije Voronjež i Rostov sa oblastima u Ukrajini i potom rekao svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu da London nikada neće priznati suverenitet Moskve nad ovim oblastima.

Autor: redportal.rs

#Avganistan

#Britanija

#Gaf

#Ruska Federacija

#SAD

#Ukrajina

#bajden

#geografija

#rusija