Rusija i Kina su u zajedničkom dokumentu pozvale NATO da "napusti pristup zasnovan na hladnom ratu" i izrazile ozbiljnu zabrinutost

Rusija i Kina su u zajedničkom saopštenju kritikovale "negativan uticaj SAD u Evropi i azijsko-pacifičkom regionu" i protivile se "daljem proširenju NATO-a", saopšteno je posle današnjeg sastanka predsednika dve zemlje Vladimira Putina i Si Đinpingy.

Sastanak je održan u Pekingu uoči današnjeg otvaranja Zimskih olimpijskih igara u kineskoj prestonici. Rusija i Kina su u zajedničkom dokumentu pozvale NATO da "napusti pristup zasnovan na hladnom ratu" i izrazile ozbiljnu zabrinutost zbog odbrambenog saveza Australije, Britanije i Sjedinjenih Država.

- Vašington ima negativan uticaj na stabilnost i mir u azijsko-pacifičkom regionu - dodaje se u saopštenju.

Istovremeno, Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je da se Sjedinjenim Državama ne može verovati zbog tenzija na rusko-ukrajinskoj granici.

- Preporučio bih da se Stejt departmentu ne veruje u ovim stvarima - rekao je Peskov, pozivajući se na navode američkih obaveštajnih službi da je Rusija planirala da izmisli napad iz Ukrajine kako bi izvršila napad na svog suseda.

Autor: redportal.rs

#NATO

#Si Đinping

#Vladimir Putin

#kina

#rusija