Natpisi koji su ostali u blizini rimske tvrđave preživeli jedan i po milenijum.

U blizini nalazišta Vindolanda, u severnoj Engleskoj, nedaleko od Hadrijanovog zida, pronađeno je 14 fragmenata natpisa. Naime, oni su bili deo 1.400 godina starog putira.

Indipendent je preneo da su pronađeni najraniji simboli hristograma i ucrtani krstovi među ostalim simbolima. zajedno sa nasmešenom svešteničkom figurom, anđelima, nacrtanim kitom i ribama, dok je BBC izvestio da je pronađen i nacrtan brod sa krstolikim jarbolom, koji najverovatnije simbolički prikazuje crkvu kao brod kojom se duše prevoze do Nebeskog carstva.

Foto: vindolanda/vindolanda

Ovo područje je poznato po tome što su ga Rimljani zauzeli oko 85. g. n. e., a tu su se zadržali do pred kraj IV veka, tako da svakako nisu bili tu u trenutku kad je putir razbijen. Crkva u kojoj se putir nalazio je imala mesta za oko 60 vernika, ali ne postoji način da se utvrdi ko je bio autor ovih grafita, iako su pronađeni fragmenti ogama u ovim fragmentima, koje su stari stanovnici Britanije i Irske koristili kao ranu formu svog pisma.

Svakako, ovaj putir je pružio važna saznanja o praktikovanju hrišćanstva u Britaniji iztog perioda.

- Ovde smo pronašli dosta crkava iz tog perioda, ali vez konkretnih hrišćanskih artefakata ne bismo mogli da budemo potpuno sigurni da li se radilo o hrišćanskim bogomoljama – izjavio je dr Endrju Birli, arheolog i upravnik terena na kom se vrši iskopavanje.

Rasprave o tome da li fragmenti predstavljaju umetnost ili akt besmislenog vandalizma, međutim, i dalje traju, jer postoje argumenti za obe tvrdnje, bar sa saznanjima koje za sad imamo. Ovi crteži su u svakom slučaju još jednom pokazali ono što često zaboravljamo – da se ljudi ne menjaju lako, čak i ako ih dele i milenijumi.

IZVOR: YT / Cameron Walker

Autor: The Vintage News / redportal.rs

#Britanija

#hadrijanov zid

#vindolanda