Po sadašnjim nemačkim propisima uživanje marihuane nije nezakonito, ali njena kupovina je zabranjena

Nemačka je krenula stopama Malte i mogla bi uskoro postati druga zemlja EU u kojoj će ljubitelji "trave" moći da slobodno, bez straha od policije, upale "džoint".

Za razlike od demohrišćana Angele Merkel, koji su godinama odolevali pritiscima za dekriminalizaciju lakih droga, nova nemačka vlada, predvođena socijaldemokratom Olafom Šolcem, najavila je legalizaciju marihuane. Vladajuća "semafor koalicija" omogućiće kontrolisanu prodaju kanabisa u "rekreativne" svrhe svim punoletnim građanima u specijalnim prodavnicama.

Predlog da se uspostavi regulisano tržište za prodaju i konzumaciju marihuane za odrasle, ali i da se promoviše drugačija politika o lakim drogama, koja osim kontrole kvaliteta, podrazumeva i efikasne zakone o zaštiti mladih od upotrebe opijata.

Iako još uvek nije određen vremenski rok za donošenja novog zakona, uživaoci kanabisa očekuju da bi to moglo da se dogodi tokom 2022. godine. Kako piše Fajnenšel tajms, ovakav potez Berlina mogao bi da se pokaže kao presedan koji će uticati na globalni biznis uzgoja i prodaje marihuane jer će druge zemlje koje još razmišljaju o legalizaciji lakih droga pomno pratiti šta se dešava u Nemačkoj.

Po sadašnjim nemačkim propisima uživanje marihuane nije nezakonito, ali njena kupovina je zabranjena. Ovakva kontradiktorna pravna pozicija s kanabisom prisutna je i u drugim evropskim zemljama, uključujući Holandiju, Portugalija i Španiju. Posedovanje malih količina "trave" i dalje može biti tretirano kao prekršaj, dok je istovremeno njeno korišćenje dostupno u određenim kafićima ili društvenim klubovima kanabisa.

Plan nemačke vlade koji će otvoriti veliko tržište za uzgajivače i trgovce marihuane je da se četiri godine posle donošenja zakona napravi procena o posledicama legalizacije kanabisa. Nemačka će biti najveća država na svetu koja će legalizovati kanabis posle Urugvaja, Kanade, Malte i 18 saveznih država u SAD. Prema studiji Univerziteta Hajnrih Hajne iz Diseldorfa, dekriminalizacija marihuane bi mogla da donese neto korist državi od 4,7 milijardi evra godišnje, uključujući 2,8 milijardi evra poreskih prihoda i 1,36 milijardi evra uštede na policijskim i pravnim troškovima.

Iako Amsterdam, Kopenhagen, Prag i Barselona važe za "evropske prestonice kanabisa", gde se uživanje ove lake droge toleriše, Malta je prva zemlja EU koja je polovinom decembra usvojila u parlamentu zakon o uzgoju i upotrebi marihuane. Punoletnima je dozvoljeno da nose do sedam grama kanabisa, a da ne gaje više od četiri biljke kod kuće.

Vlada Malte je saopštila da novi zakon ima za cilj okončanje kriminalizacije ljudi zbog pušenja droge i smanjenje kriminalne trgovine. Zakon koji još čeka na potpis predsednika Malte omogućiće i građanima da legalno u svojim kućama drže i do 50 grama sušenog kanabisa.

Prema promenama zakona na Malti svako ko nosi više od sedam grama, ali manje od 28 grama može biti kažnjen do 100 evra. Kazna za pušenje u javnosti biće 235 evra, a oni koji puše kanabis pred maloletnima mogu biti kažnjeni do 500 evra. Biće osnovana udruženja za distribuciju droge ili semena za uzgoj kanabisa, čime će se regulisati koliko neko kupuje – a pojedinac može biti član samo jednog udruženja.

Nova vladina organizacija pod nazivom Uprava za odgovorno korišćenje kanabisa biće zadužena za sprovođenje zakona na Malti, koji, između ostalog, propisuje da se prodavnice marihuane moraju nalaziti na više od 250 metara od škola ili omladinskih centara.

- Malta je formalno donela zakon o onome što se u drugim evropskim zemljama nalazi u čudnoj sivoj zoni - kaže za Forbs Stiv Rols, analitičar britanskog udruženja "Promenimo politiku o drogama", koje se zalaže za kraj prohibicije marihuane.

Posle Malte i Nemačke, i vlasti Luksemburga i Švajcarske najavljuju promenu propisa i uspostavljanje pravno regulisanog tržišta kanabisa, a u Italiji će u 2022. godini biti održan referendum o legalizaciji marihuane.

U legalizaciju kanabisa je krenula i Severna Makedonija, kada je sada bivši premijer Zoran Zaev krajem 2020. poručio da će svaki građanin moći da za ličnu upotrebu kod kuće uzgaja dve do tri biljke kanabisa. U međuvremenu, makedonska vlada je prošlog leta predložila i zakon koji će omogućiti legalan izvoz sušenog kanabisa.

Autor: redportal.rs

#Kanabis

#Nemačka

#legalizacija

#marihuana legalizacija