Mađarski diplomata bio direktan u svojoj izjavi

Ministar spoljnih poslova Mađarske ponudio je ukrajinskoj vladi savet kako da pristupi NATO, istakavši da joj je jedini uslov da nauči da poštuje prava manjina ako hoće da joj bude dozvoljeno da uđe u vojni blok.

Peter Sijarto je prošlog četvrtka izjavio da Kijev ima mnogo problema koje mora da popravi pre no što može da razmišlja o ulasku u NATO:

Ukrajinci moraju da naprave veliki broj ozbiljnih promena, alo zaista ozbiljno razmišljaju o evratlantskim integracijama. Mogu konkretno da navedem jednu oblast- poštovanje prava nacionalnih manjina. To navodim jer upravo na tom polju trenutno Ukrajina ima velikih problema.

Jasno je izneo stav da Budimpešta nimalo nije zadovoljna na koji način se tretiraju nacionalne manjine u Ukrajini:

Njihovo pravo na obrazovanje, svoj jezik i njegovo svakodnevno korišćenje u administraciji, kulturu, i religiju se krši. Zakon koji zabranjuje ljudima sa dvojnim državljanstvom da služe u vladi ili u bilo kojoj drugoj formi državnog ćinovništva je antidemokratski. Razumemo izazove sa kojima se suočava Ukrajina, njenu borbu za suverenitet i teritorijalni integritet, ali nikada nećem prihvatiti ovakvo ophođenje prema nacionalnim manjinama.

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, oko 77,8% stanovnika su etnički Ukrajinci, dok su najveće manjine Rusi 17,3%, Belorusi 0,6%, zatim Moldavci (0,5%) i krimski Tatari (0,5%).

Autor: redportal.rs

#Belorusi

#Kršenje prava

#Manjine

#Mađarska

#NATO

#Ukrajina

#Uslov za NATO

#rat

#rusi

#rusija