Direktor za Evropu kaže da će omikron soj izazvati veliki socijalni pritisak

Više od polovine populacije Evrope će, kako se očekuje, biti zaraženo omikron sojem korona virusa u narednih šest do osam nedelja, izjavio je danas direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge, koji je rekao da je omikron soj registrovan u 50 od 53 zemalja Evrope i centralne Azija, kao i da je brzo postao dominantan na zapadu Evrope i da se sada širi na Zapadnom Balkanu.

- U Evropi je zabeleženo više od sedam miliona novoprijavljenih slučajeva kovida-19 u prvoj nedelji 2022. godine, što se više nego udvostručilo u periodu od dve nedelje - izjavio je Kluge na konferenciji za novinare.

- Ovim tempom, Institut za zdravstvene statistike i evaluaciju predviđa da će više od 50 odsto stanovništva u regionu biti zaraženo omikronom u narednih šest do osam nedelja - upozorio je Kluge.

On je istakao da je omikron soj postao dominantan, i da je u borbi protiv širenja neophodno koristiti sve raspoložive instrumente.

Prema njegovim rečima, 26 zemalja je saopštilo da više od jedan odsto populacije svake nedelje oboljeva od COVID-19.

Kluge je rekao da, u aktuelnoj situaciji, škole treba da budu ustanove koje bi se poslednje zatvorile, i prve otvorile.

Kazao je da je, zbog brzog širenja omikrona, neophodno provetravanje, povećanje higijenskih mera, kao i nošenje maski višeg nivoa zašite.

Ukazao je da dramatični rastući broj inficiranih može dovesti do toga da neće biti nastavnika, a u zdravstvu medicinskog osoblja.

Zbog toga, kaže, ovaj soj je veliki izazov, usled čega je neophodno fokusirati se na to da se širenje drži pod kontrolom.

Istakao je da je prioritet zaštita rizičnih grupa, preduzimanje preventivnih mera kod medicinskih radnika, kao i sprečiti posledice po zdravstveni sistem, škole i privredu.

Kluge je kazao da su vakcine bitan instrument, jer pružaju zaštitu od težeg oboljenja.

Međutim, rekao je da 2 doze nisu dovoljne, i da buster doza diže nivo zaštite.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Evropa

#Omikron