Pokazalo se još jednom da ispravna znanja ne znaju za godine

Neobičan recept za lek star 1.000 godina, ništa neobičnijeg naziva Baldova kap (Bald’s eyesalve), pokazao se kao efektivan za lečenje infekcija i danas. Recept se nalazi u medicinskoj knjizi Baldova knjiga (Bald's Leechbook, odnosno Medicinale Anglicum), koja predstavlja kompilaciju mnogih znanja i recepata koji su skupljeni i objavljeni u Engleskoj u X veku.

U njemu ipak nema nekih bizarnih sastojaka koje bismo možda očekivali da su bili popularni to doba. U stvari, neko ko bi ga pogledao sa strane bi možda pomislio da se radi o receptu za neki kuhinjski dodatak, budući da recept sadrži belo vino, crni i beli luk, ali ipak i neke sastojke koji se ne bi mogli naći tako lako, poput žučne soli koju su tadašnji medicinari uzimali iz goveđih stomaka.

Bilo kako bilo, Baldova kap se pokazala kao izuzetno efektivna u lečenju tzv. biofilma, što je ime za posebnu skupinu mikroorganizama u kojima se ćelije lepe jedna na drugu. Bakterijski biofilm je zarazan i može dovesti do mnogih infekcija, tako da zadaju velike probleme lekarima, posebno jer ove vrste bakterija lako razvijaju otpornost na lekove moderne medicine.

Upravo je to bio razlog zašto su lekari krenuli da kopaju po starim receptima, i na iznenađenje mnogih, pronašli su rešenje staro 10 vekova. Treba napomenuti da su lekovi iz srednjeg veka već bili deo interesovanja nekih institucija u Velikoj Britaniji, tako da se mikrobiolog Freja Harison se u potpunosti posvetila ovim starim spisima, pa je neke od radova na ovu temu objavila i u naučnim časopisima. Nezvanično, ove lekove mnogi već zovu antičkim bioticima (Ancientbiotics), a njima se već bave veće grupe naučnika iz raznih oblasti.

Pokazalo se da Baldova kap uspešno uništava pet različitih grupa bakterijskih biofilmova, uključujući i one koje izazivaju teže oblike sepse, a koje su se često lečile amputacijama tkiva. Nije loše za jednog "starca iz prošlosti", zar ne? Prema rečima naučnika, recept je očigledno napravljen vrlo stručno, budući da nijedan od sastojaka sam ne uništava biofilm. Naime, neophodno je da svi sastojci budu zajedno pripremljeni na opisani način da bi lek bio efektivan.

Verovatno možemo da napravimo efikasan lek za sve vrste biofilmova od ovog recepta - rekla je Harisonova.

Baldova kap, međutim, nije prvi slučaj korišćenja rešenja za koje se davno znalo kako bi se borilo protiv savremenih bolesti. Poznato je da je lek za malariju nastao na osnovu starog leka koji je propisivala kineska medicina, a čiji je glavni sastojak bio pelen. Da li će se ovaj lek iz prošlosti uskoro naći u apotekama, i to pored aspirina ili paracetamola, još ne znamo, ali verujemo da bi dr Nestorović imao štošta da kaže na ovu temu. 😊

IZVOR: YT / University of Nottingham

Autor: redportal.rs

#biofilm

#dr nestorović

#lek iz srednjeg veka

#lečenje

#srednjovekovni recept