Protesti izbili zbog povećanja cena

Kazahstanski demonstranti, gnevni zbog poskupljenja goriva, napali su kancelariju gradonačelnika Almatija i pokušali da upadnu u rezidenciju predsednika države, nakon što su nasilni protesti doveli do ostavke vlade.

Mnogi od demonstranata koji su se okupili kod kancelarije čelnika najvećeg kazahstanskog grada nosili su palice i štitove, navode lokalni mediji i dodaju da se u zgradi video požar.

Hiljade ljudi su se istovremeno okupile ispred predsedničke rezidencije u Almatiju. Prijavljen je požar i u kancelariji gradskog tužilaštva.

Mnogi informativni portali su postali nedostupni, a u mnogim delovima zemlje onemogućen je pristup internetu.

U Almatiju su u utorak uveče izbili neredi u kojima su povređene desetine policajaca i demonstranata, a zapaljena su ili uništena i brojna policijska vozila.

Demonstracije protiv naglog poskupljanja tečnog gasa, koji mnogi koriste kao gorivo za automobile, počele su ove nedelje na zapadu Kazahstana i potom se proširile po zemlji.

Cena tečnog gasa je gotovo udvostručena na početku godine nakon što je vlada ukinula kontrolu cena.

Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev proglasio je vanredno stanje u Almatiju, uveo noćni policijski čas i ograničio ulazak u grad. On je potom proglasio vanredno stanje na dve nedelje u glavnom gradu Nur-Sultanu.

Uprkos ostavci vlade, svi ministri će ostati na funkcijama do formiranja novog kabineta. Za sada nije jasno da li će ostavka vlade imati bilo kakav uticaj na sve masovnije proteste.

Iako Kazahstan ima velike rezerve gasa i nafte i znatna mineralna bogatstva, nezadovoljstvo zbog loših životnih uslova je izraženo u nekim delovima zemlje. Mnogi su nezadovoljni i dominacijom vladajuće stranke koja ima više od 80 odsto mesta u parlamentu.

Autor: beta.rs

#Predsednik

#demonstranti

#kazahstan

#ostavka

#protesti

#rezidencija

#upad