Lansiranje dolazi nekoliko dana nakon što je Kim Džong-un rekao da će Pjongjang nastaviti da jača svoje odbrambene sposobnosti zbog sve nestabilnijeg vojnog okruženja na Korejskom poluostrvu

Severna Koreja je u more ispalila nešto što je opisano kao neidentifikovani projektil, saopštio je Zajednički generalštab Južne Koreje.

Japanska obalska straža, koja je prva prijavila lansiranje, rekla je da bi to potencijalno mogla biti balistička raketa, ali potvrda još nije data. UN zabranjuje Severnoj Koreji testiranje balističkog i nuklearnog oružja. Ako bude potvrđeno, ovo bi bilo prvo takvo lansiranje koje je Pjongjang izveo ove godine.

- Južnokorejske i američke obaveštajne službe pomno analiziraju radi dodatnih detalja - navodi se u saopćenju JCS-a.

Japanski ministar odbrane Nobuo Kiši rekao je da je sumnjiva balistička raketa preletela oko 500 kilometara, prema izvještaju Rojtersa, ali prema jednom stručnjaku, još uvek nema načina da se to potvrdi.

- Ne postoji način da se proceni da li je ovo možda bila raketa većeg dometa koja je letela na skraćenoj putanji - rekao je Ankit Panda iz Programa za nuklearnu politiku Karnegija Endavmenta.

Severna Koreja je 2017. testirala Hvasong-15, projektil čija je visina dostigla procenjenu visinu od 4.500 km, čime su američke vojne baze na pacifičkom ostrvu Guam bile na udarnoj udaljenosti.

Lansiranje dolazi nekoliko dana nakon što je Kim Džong-un rekao da će Pjongjang nastaviti da jača svoje odbrambene sposobnosti zbog sve nestabilnijeg vojnog okruženja na Korejskom poluostrvu.

Severna Koreja je 2021. nastavila s unapređenjem svog programa naoružanja, provodeći ono što su državni mediji objavili kao testiranje nove hipersonične rakete, kao i balističke rakete i nove krstareće rakete dugog dometa. Balističke rakete se smatraju opasnijim od krstarećih jer mogu nositi više eksploziva, imaju veći domet i mogu leteti brže.

Autor: redportal.rs

#Severna Koreja

#balistička reketa