Telefonski poziv se odvijao iza zatvorenih vrata

Predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov američki kolega Džozef Bajden razgovarali su 50 minuta, saopštili su američki zvaničnici.

Predstavnik Bele kuće je ranije saopštio da su dvojica lidera započeli telefonski razgovor danas u 15:35 po vašingtonskom vremenu odnosno u 23:35 po moskovskom vremenu. Bela kuća je dodala da se Bajden trenutno nalazi u svojoj kući u Vilmingtonu, u Delaveru. Telefonski poziv se odvijao iza zatvorenih vrata.

Očekuje se da će Bela kuća i Kremlj objaviti saopštenja o razgovoru. Ovo je bio njihov drugi razgovor tokom decembra. Početkom decembra oni su održali virtuelni sastanak u trenutku kada je, prema procenama obaveštajnih agencija i satelitskim snimcima, na ruskoj strani granice sa Ukrajinom bilo raspoređeno oko 70.000 vojnika.

Međutim, američki obaveštajci procenjuju da Putin planira da rasporedi do 175.000 pripadnika vojnih snaga. Moskva je izazvala zabrinutost Zapada raspoređivanjem hiljada vojnih trupa na granici sa Ukrajinom tokom poslednja dva meseca.

Dok je kod zapadnih saveznika to iniciralo mogućnost ruskog angažovanja u Ukrajini, ruske vlasti su te tvrdnje odlučno odbacile, navodeći da na sopstvenoj teritoriji mogu razmeštati trupe po svom nahođenju, preneo je Glas Amerike.

Takođe, Moskva je sredinom meseca predstavila listu, kako ih je označila, bezbednosnih predloga o kojima traži da se pregovara, uključujući obećanje da će NATO odustati od vojnih aktivnosti u istočnoj Evropi i Ukrajini. Američki lider, kako je saopštio neimenovani visoki zvaničnik administracije, zalagaće se za diplomatsko rešenje sve napetije situacije na granici Rusije i Ukrajine.

- Spremni smo za diplomatiju i diplomatski put napred. Međutim, takođe smo spremni da odgovorimo ako Rusija sprovede planove za invaziju na Ukrajinu - rekao je zvaničnik administracije novinarima.

Dvojica lidera su razgovarala na Putinov zahtev, uoči bezbednosnih razgovora na visokim nivou zvaničnika SAD i Rusije 10. januara 2022. u Ženevi. Bajden i Putin, kako se očekuje, neće prisustvovati tom sastanku.Bivši američki ambasador u Rusiji Majkl Mekfol za Glas Amerike je rekao da Bajden ima pravo da prihvati Putinov zahtev da razgovaraju telefonom.

- Ako je Putin uputio taj zahtev, onda želi da uputi određenu poruku. Međutim, Bajden, takođe, mora da prenese svoje poruke. Mora jasno da stavi do znanja da ozbiljni pregovori o evropskoj bezbednosti moraju da obuhvate širu agendu od one koju je Putin predložio, uključujući ruske pretnje bezbednosti, kao što je aneksija Krima, priznanje Južne Osetije i Abhazije, ruske snage koje okupiraju Ukrajinu, Gruziju i Moldaviju - rekao je Mekfol.

- Drugo, Bajden mora da stavi do znanja Putinu da Ukrajinci moraju da prisustvuju svim razgovorima o svojoj bezbednosti i suverenitetu - poručio je američki diplomata.

Autor: redportal.rs

#SAD

#bajden

#putin

#razgovori

#rusija