I pored američkih sankcija, ruske vojnoindustrijske kompanije postavile su rekord u isporuci municije SAD

Krajem ove godine, Rusija sa mnogim zemljama sveta ima potpisane ugovore o prodaji oružja vredne 55 milijardi dolara.

Reč je najviše o izvozu aviona, sistema protivvazdušne odbrane i automata "kalašnjikov". Rusija je u 2021. godini zadržala mesto na popisu pet najvećih izvoznika oružja na svetu, uz SAD, Kinu, Njemačku i Francusku. Od ukupnog svetskog izvoza oružja, Rusiji pripada oko 20%.

Uprkos pandemiji, Ruska Federacija je 2021. godine uspela da sklopi dopunske ugovore o isporuci oružja vredne 10 milijardi dolara, navodi direktor Federalne službe za vojnotehničku saradnju Dmitrij Šugajev. Godinu je obeležio ugovor sa Indijom, sklopljen između Koncerna Kalašnjikov i indijske vojske.

Ruski proizvođač oružja potpisao je sa NJu Delhijem ugovor vredan 590 miliona dolara, koji se odnosi na proizvodnju automata "AK-203" u fabrici u gradu Korvi. Ova ruska kompanija pokrenuće kompletnu licenciranu proizvodnju "kalašnjikova" koje će koristiti oružane snage Indije.

Ruska Federacija potpisala je 2021. godine sa 17 afričkih zemalja ugovor o isporuci oružja vrijedan 1,7 milijardi dolara. I pored američkih sankcija, ruske vojnoindustrijske kompanije postavile su rekord u isporuci municije SAD.

Prema podacima kancelarije za popis stanovništva SAD za spoljnu trgovinu, na koje se poziva ruski poslovni list RBK, tokom prvih 10 meseci ove godine američke kompanije uvezle su rusku municiju za streljačko oružje u vrednosti od 157,9 miliona dolara. Tokom proteklih godina, izvoz ruskog oružja u Belorusiju trostruko je uvećan u poređenju sa sredinom prve decenije dvehiljaditih.

To su uglavnom sistemi protivvazdušne odbrane i avioni .Od početka dvehiljaditih Rusija realizuje trgovinu i proizvodnju oružja sa sedam zemalja Južne Amerike - Argentinom, Brazilom, Kolumbijom, Ekvadorom, Peruom, Urugvajem i Venecuelom. Rusija proizvodi i prodaje helikoptere, laku oklopnu tehniku, sisteme protivvazdušne odbrane i streljačko oružje, navodi Ruska reč.

Autor: redportal.rs

#Oružje

#prodaja

#rusija