Prekršili propise tako što sve svoje publikacije, uključujući postove na društvenim mrežama, nisu označili oznakom koja je propisana zakonom

 Vrhovni sud Rusije danas je presudio da najpoznatija grupa za zaštitu ljudskih prava u zemlji, poznata kao Memorijal, mora biti ugašena zbog kršenja zakona koji zahteva da se ovakve grupe registruju kao strani agenti.

Novinska agencija Interfaks citirala je advokata Memorijala koji je rekao da je tužba politički motivisana i da će uložiti žalbu, kako u Rusiji, tako i pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Tužioci su prošlog meseca optužili moskovski Centar za ljudska prava Memorijal i Memorijal internešenel, njegovu matičnu strukturu, za kršenje zakona o stranim agentima, tražeći od suda da ih zatvori.

Tužioci su posebno istakli da je Memorijal internešenel prekršio propise tako što sve svoje publikacije, uključujući postove na društvenim mrežama, nije označio oznakom koja je propisana zakonom.

Oni su, takođe, optužili centar sa sedištem u Moskvi za odobravanje terorizma i ekstremizma. Govoreći na završnom ročištu, državni tučilac je izjavio da je Memorijal organizovao medijske kampanje velikih razmera sa ciljem da diskredituje ruske vlasti. Ruske vlasti su ovu grupu stavile na zvaničnu listu "stranih agenata" 2015. godine.

Autor: redportal.rs

#Vrhovni sud

#ljudska prava

#rusija

#zabrana rada