Bitka za Šušu

Bitka za Šušu je bila prekretnica rata u Nagorno-Karabahu. Za Jermene i Jermeniju ona je bila udarac posle koga dalje nisu mogli. Psihološki potpuno ih je slomila, a i samu vladu u Jerevanu dovela je na ivicu pada.

Šuša je centralna strateška tačka čitave oblasti, koja se nadnosi nad samim glavnim gradom regiona. Njenim padom bio je ugrožen opstanak čitave jermenske republike Artakh.

U samo 2 dana borbi za grad poginulo je preko 800 Jermena.

Vesti o padu grada šokirale su jermensku javnost. Rekcije su išle toliko daleko da su u Jerevanu otvoreno pozivali na suđenje jermenskom predsedniku za izdaju.

Pre 27 godina Jermeni su uspeli da u prvom ratu zauzmu Šušu u operaciji Venčanje u planinama. Danas zauzimanje Šuše od strane Azerbejdžana političari u Bakuu posprdno nazivaju Razvod u planinama.

Prema nezvaničnim izvorima, preko 7.000 Jermena poginulo je za nešto više od mesec dana sukoba.

IZVOR: TW / @noclador

Prevod: Jermenska dispora želi još rata da povrati izgubljene teritorije. A sve to govore iz udobnosti svojih fotelja Pariza, Los Anđelesa, Pasadene... U međuvremenu: Stotine Jermena je poginulo u ludačkom frontalnom napadu na Šušu. Ovo su njihovi šlemovi izloženi od strane Azerbejdžanskih snaga, preko 600 za jedan dan.

IZVOR: TW / @RasanRemzi

Prevod: Fotografija iz Šuše, mesta gde je sudbina rata odlučena. Ona jasno pokazuje zašto je Jermenija bila primorana da sedne za pregovarački sto...

Autor: redportal.rs

#Azerbejržan

#Baku

#Jerevan

#Jermenija

#Nagorno-Karabah

#borbe

#konflikt

#rat

#Šuša