Robot protiv pape 🤔

Papa Franja zatražio je od vernika širom sveta da se mole da roboti i veštačka inteligencija "uvek služe čovečanstvu".

Ovu poruku je poslao tokom mesečne molitve, odnosno redovnih zapisa koji se dele na Jutjubu i koji imaju za cilj da pomognu katolicima da prodube svakodnevnu molitvu fokusirajući se na određene teme ili događaje. U avgustu je papa podstakao molitvu za pomorski svet, a u aprilu je tema bila sloboda za zavisnost. Sada, u novembru, to su AI (veštačka inteligencija ) i roboti.

Iako poruka zvuči slično upozorenjima koja su izdali tehnički uglednici poput Elona Muska (direktor Tesle je rad na veštačkoj inteligenciji uporedio sa "prizivanjem demona"), papin fokus je prozaičniji. Čini se da papu više brine kako bi tehnologija mogla da pogorša postojeće nejednakosti.

IZVOR: TW / Vatican News - English

Papa je izjavio da je AI "u srcu epohalne promene koju doživljavamo" i da je robotika imala moć da promeni svet na bolje.

- Ali to bi bio slučaj samo ako bi se te snage pravilno iskoristile. Zapravo, ako tehnološki napredak povećava nejednakosti, to nije istinski napredak. Budući napredak treba da bude usmeren ka poštovanju dostojanstva osobe - rekao je on.

Da se papa bavi ovim temama, ne treba da vas iznenadi jer je ranije ove godine Vatikan sa Majkrosoftom i kompanijom IBM odobrio Rimski poziv za etiku veštačke inteligencije, dokument koji sadrži 6 opštih principa koji rukovode razmeštanjem veštačke inteligencije. Tu spadaju transparentnost, inkluzija, nepristrasnost i pouzdanost, svi razumni atributi kada je reč o primeni algoritama.

Ko će pobediti u ovom okršaju, papa ili AI, ostaje da vidimo. 🤣

Autor: redportal.rs

#AI

#Vatikan

#Vera

#papa

#robot

#vernici