U gradnju fabrike će biti investirano oko 700 miliona evra, a procenjuje se da će biti otvoreno 1.500 radnih mesta

Švedski proizvođač baterija Nortvolt osniva zajedničko preduzeće sa portugalskom kompanijom Galp Enerdži za izgradnju fabrike za preradu litijuma u Portugaliji, zbog stalnog rasta potražnje za litijum-jonskim baterijama koje se ugrađuju u električna vozila.

U gradnju fabrike će, prema procenama, biti investirano oko 700 miliona evra. Nortvolt, čiji je najveći akcionar Folksvagen, saopštio je da će fabrika, koja će se nalazi u Portugaliji, biti najveća u Evropi i da će početi sa komercijalnim radom 2026. godine.

Zajedničko preduzeće upravljaće fabrikom koja će imati početni godišnji kapacitet proizvodnje do 35.000 tona litijum hidroksida, ključnog materijala za proizvođače litijum-jonskih baterija, saopštila je švedska kompanija u utorak.

- Zajedničko preduzeće trenutno sprovodi tehničke i ekonomske studije i razmatra nekoliko mogućih lokacija - navodi Nortvolt u saopštenju.

Procenjuje se da će biti otvoreno 1.500 radnih mesta, a odluka o tačnoj lokaciji fabrike i o konačnom iznosu investicije tek treba da bude doneta. Fabrika će moći da isporuči dovoljno litijum hidroksida za 50 gigavat sati proizvodnje baterija godišnje, pri čemu će Nortvolt koristiti do 50% kapaciteta fabrike za proizvodnju baterija.

Dok je Kina još uvek dom za 80% globalne proizvodnje litijum-jonskih ćelija, Nortvolt ima za cilj da preuzme velike azijske igrače kao što su KATL i LG Sjem.

- Proširenje novog evropskog lanca vrednosti uključivanjem sirovina od presudne je važnosti, rekao je suosnivač Nortvolta Paolo Čeruti.

Više polovine svetskog litijuma se koristi za pravljenje punjivih baterija, koje se takođe koriste u mobilnim telefonima i laptopovima.

Autor: redportal.rs

#Litijum

#Portugalci

#fabrika

#Šveđani