Uhapšen zbog javnog pozivanja i učešća u prošlogodišnjem zabranjenom bdenju u znak sećanja na žrtve napada na Trgu Tjenanmen

Okružni sud u Hongkongu osudio je danas medijskog mogula Džimija Laija na 13 meseci zatvora zbog javnog pozivanja i učešća u prošlogodišnjem zabranjenom bdenju u znak sećanja na žrtve napada na Trgu Tjenanmen 1989. godine.

Izveštaji američkih medija navode da je sud u Hong Kongu danas osudio sedam drugih aktivista na slične optužbe i osudio ih na do 14 meseci zatvora. Vlasti su okrivile više od 20 prodemokratskih političara i aktivista za prošlogodišnje bdenje u znak sećanja na žrtve smrtonosnog sukoba u Pekingu 1989. godine.

Lai (74), osnivač zatvorenih prodemokratskih novina Epl dejli, trenutno služi specijalnu kaznu od 14 meseci zatvora zbog drugih kazni izrečenih ove godine, takođe u vezi sa nelegalnim skupovima, ali 2019. godine. On je u četvrtak osuđen za podsticanje drugih da učestvuju u ilegalnom skupu u znak sećanja na ubijene na trgu Tjenanmen u Pekingu.

U izveštajima američkih medija se navodi da su bivša novinarka Gvinet Ho i istaknuti advokat za ljudska prava Čou Hang-tang osuđeni na 12, odnosno šest meseci zatvora zbog učešća u bdenju. Desetine drugih aktivista već je osuđeno za budnost, od kojih je većina priznala krivicu, uključujući i istaknutog aktivistu Džošuu Vonga, koji je osuđen na 10 meseci zatvora zbog učešća u bdenju.

Autor: redportal.rs

#Medijski mogul

#hong kong

#zatvor