Korejski rat, koji je trajao od 1950. do 1953. godine, završio se primirjem, a ne mirovnim sporazumom od tada su Severna i Južna Koreja tehnički u ratu

Severna i Južna Koreja, SAD i Kina načelno su se složile da proglase formalni kraj Korejskog rata, izjavio je danas južnokorejski predsednik Mun Džae-in. Ali pregovori, dodao je, tek treba da počnu zbog zahteva Pjongjanga.

Korejski rat, koji je trajao od 1950. do 1953. godine, završio se primirjem, a ne mirovnim sporazumom. Od tada su Severna i Južna Koreja tehnički u ratu.

Kim Džong Un, sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una, signalizirala je u septembru da bi njena zemlja mogla da bude otvorena za pregovore, ali samo ako Sjedinjene Države napuste ono što su nazvali „neprijateljskom politikom“ prema Pjongjangu.

Sjedinjene Američke Države su više puta ponavljale da Severna Koreja prvo mora da se odrekne svog nuklearnog oružja pre nego što bilo kakve sankcije budu ukinute. Južnokorejski predsednik rekao je danas da Severna Koreja nastavlja da ovaj zahtev postavlja kao preduslov za razgovore.

- Zato nismo u mogućnosti da sednemo da razgovaramo ili pregovaramo o deklaraciji. Nadamo se da će razgovori biti pokrenuti - rekao je Mun na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kanberi sa australijskim premijerom Skotom Morisonom.

Autor: redportal.rs

#Korejski rat

#Severna Koreja