Od 2000. godine i ukupne vrednosti ekonomije od 7 triliona pa sve do 2021. godine i vrednosti od 120 TRILIONA 💰💰💰

SAD su ostale bez titule koju su nosile skoro 100 godina, sada je Kina stupila na tron - ona je i zvanično najbogatija zemlja na svetu. Promenu su objavili, ni manje ni više, nego američki mediji i analitičari posebno McKinsey & Co, kao i Bloomberg koje prvi objavio priču. Prema poslednjim podacima vrednost kineske ekonomije je za dvadeset godina skočila sa 7 triliona 2000. na čak 120 triliona 2020. godine! 😨

Za isto vreme, vrednost ekonomije SAD porasla je za 90 triliona dolara.

Kineski rast i juriš ka vrhu činio je trećinu ukupnog svetskog rasta koji je skočio sa 156 triliona na 514 triliona dolara za dve decenije.

Smatra se da je kineski mamutski rast počeo nakon njenog ulaska u Svetsku trgovinsku organizaciju (WTO - World Trade Organisation). Zemlje imaju velike boljitke od članstva jer pomaže nacije da se uklope u pravila međunarodne trgovine.

Iako velika pobeda za Kinu, ipak nije tako svetla kao što se čini na prvi pogled. Dve trećine akumuliranog bogatstva Kine nalazi se u samo 10% domaćinstava u okviru populacije. Sa druge strane, isti procenat je i u SAD.

Napredak Kine je fokus svih zbivanja u sledećih nekoliko godina, iako ekonomski rast donosi monetarnu slobodu, određeni sistemski problemi mogu nacijama u usponu doći glave i izazvati kolaps. Najpoznatiji od svih je kolaps američkog dolara 2008. godina koji započelo pucanje mehura u sektoru bekretnina, dok je ovde meteorski rast cena nekretnina pomogao Kini u velikoj meri, Njihov pad, bi povukao i nju.

Autor: redportal.rs

#Ekonomija

#Na

#RastNajbogatija

#SAD

#Svetu

#kina

#zemlja