Ako je verovati nastupajućem Samitu za demokratiju 9. i 10. decembra 2021. promene su neizbežne

Kako prenosi portal Mondo, Virtuelni Samit za demokratiju počinje sutra i jedna od zemalja učesnica je Srbija. Domaćin samita je Džozef Bajden dok je centralni deo samita i dnevnog reda predstavljanje tzv.Alijanse za budućnost interneta.

Iako o planovima Alijanse nema mnogo informacija, interni dokumenti sugerišu da SAD planiraju da zajedno sa svojim saveznicima ostvare viziju koju oni nazivaju slobodnim Internetom, dodatno se udaljavajući od modela globalne mreže koju imaju Kina i Rusija.

VIZIJA SLOBODNOG INTERNETA

Prošlog meseca medijska kuća Politico došla je u posed internih dokumenata u kojima se pojavljuju planovi za slobodni Internet. U predlogu se navodi da će Alijansa težiti ka otvorenom, pouzdanom i bezbednom Internetu koji promoviše osnovne demokratske vrednosti i poštovanje ljudskih prava.

U dokumentima se navode dva osnovna razloga za formiranje alijanse:

1. Autoritarne snage koje koriste intenet za državnu kontrolu;

2. Zabrinutost zbog deformacija, bezbednosti i kontrole interneta od strane velikih tehnoloških kompanija.

VIZIJA ALIJANSE

Kao odgovor na ove probleme Alijansa ima svoju viziju budućnosti i plan operativnih principa i obaveza koje bi trebale da se sprovedu tokom 2022. i 2023. godine. Ovde ze pre svega misli na zaštitu podataka, otvoreni pristup softveru, regulacije platformi i kreiranje foruma za sajber bezbednost.

Međutim, uprkos razvijenom planu, i dalje se ne zna šta će Bajden uraditi na Samitu. Kritičari su zabrinuti da su ove odluke donete prebrzo i da će zbog njih postojeće kampanje pasti u drugi plan i da će Alijansa ugroziti sva ona prava koja je trebala da zaštiti.

SAVEZNICI I RIVALI

Lista gostiju samita je sama po sebi kontroverzna, jer među 100 zemalja koje prisustvuju, uključujući i Srbiju, nije bilo mesta za Kinu i Rusiju. Pored njih, nema ni NATO članica Turske i Mađarske, kao ni Egipta. Da stvar bude interesantnija, Amerika je pozvala Tajvan, što je dodatno razljutilo Kinu, a nije pomoglo ni to što nema dosta zemalja iz Jugoistočne Azije - ključnog regiona za rivalitet SAD i Kine. Iz ovog regiona je pozvano samo 3 od 10 članova Asocijacije nacija Jugoistočne Azije.

Pored svega toga, SAD su pozvale zemlje sa problematičnom istorijom ljudskih prava kao što su Brazil, Poljska, Filipini i Indija, što govori da je Samit zamišljen više kao mesto za rešavanje geopolitičkih sukoba nego za promociju demokratije.

Autor: mondo.rs

#SAD

#Samit

#bajden

#budućnost

#internet

#kina

#rusija

#zabrana