Ruski vojnik učestvovao u vojnim akcijama u Siriji

Francuski vodnik Stefan Šiodi poklonio je marincu Oružanih snaga Rusije svoje odlikovanje „Krst borca“ za borbu protiv terorizma u Siriji, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Ceremonija je održana u parku „Patriot“ u Podmoskovlju.

- Državljanin Francuske, stariji vodnik u penziji Stefan Šiodi na svečanoj ceremoniji poklonio je svoje odlikovanje 'Krst borca' ruskom vodniku mornaričke pešadije obalskih snaga Severne flote Evgeniju Sergeu - precizirano je u saopštenju.

Stefan Šiodi služio je u francuskoj Kopnenoj vojsci, a njegov pradeda bio je učesnik u Prvom svetskom ratu i oficir ruske carske armije.

- Velika mi je čast što sam deo delegacije u Rusiji. Želeo bih da uručim ovu nagradu mom ruskom kolegi koji je ratovao u Siriji. Ja, nažalost, nisam učestvovao u operacijama u Siriji, ali bila mi je velika čast da se zbližim sa ruskim vojnicima koji su bili tamo - rekao je Šiodi na ceremoniji.

Istovremeno je dodao da visoko ceni doprinos ruskih Oružanih snaga u borbi protiv terorizma i uspostavljanje mira u Siriji.

Ruski vojnik zahvalio je Šiodiju za darovanje lične vojne nagrade i tom prilikom je obećao da će je pažljivo čuvati.

Ministarstvo odbrane Rusije ističe da je vodnik Serga učestvovao u realizaciji specijalnih zadataka u Siriji za šta je odlikovan Ordenom za hrabrost.

Nagrada „Krst borca“ uvedena je u Francuskoj 1930. godine. Danas se dodeljuje vojnicima Oružanih snaga Francuske koji su učestvovali u vojnim operacijama van Francuske duže od 120 dana, za učešće u bitkama i druge vojne zasluge.

Autor: sputnik.rs

#Sirija

#Vojnik

#francuski

#odlikovanje

#orden

#poklonio

#ruski