Le Mer ocenjuje da je polemika između takozvane štedljivije populacije severne Evrope i ostalih zemalja članica EU zastarela

Francuski ministar finansija Bruno le Mer izrazio je danas uverenje da će Francuska uspeti da postigne kompromis sa novom nemačkom vladom o preoblikovanju fiskalnih pravila Evropske unije za suočavanje s ekonomskim izazovima posle pandemije COVID-19.

- Uveren sam da ćemo uspeti da dođemo do dogovora o neophodnoj reformi Pakta za stabilnost i rast koji garantuje stabilnost evrozone i omogućava veći i zeleniji rast - rekao je Le Mer na zajedničkoj konferenciji za novinare sa irskim ministrom finansija Paskalom Donohouom, prenosi Rojters.

On je ocenio da je polemika između takozvane štedljivije populacije severne Evrope i ostalih zemalja članica EU zastarela.

Glavno pitanje je sada kako bi Evropa mogla da „dekarbonizuje" svoju ekonomiju štiteći istovremeno svoje interese na međunarodnom nivou u svetlu uspona ekonomskih sila kao što su Sjedinjene Države i Kina, rekao je Le Mer.

Donohou, koji predsedava Evrogrupom ministara finansija evrozone, izjavio je da očekuje izazovnu debatu o Paktu za stabilnost i rast, ali i da se nada velikom napretku u pregovorima pod francuskim predsedavanjem EU tokom prve polovine 2022.

- Iako postoje različiti stavovi o ovim pitanjima, postoji i svest o onome što možemo da uradimo zajedno i verujem da to možemo iskoristiti i da ćemo postici dogovor - poručio je Donohou.

EU je prošlog meseca pokrenula reviziju svog fiskalnog pravilnika kako bi on bolje odgovarao novoj realnost većeg javnog duga i ogromnih troškova tranzicije na ekonomiju sa nultim emisijama.

Pakt za stabilnost i rast, kojim su utvrđena fiskalna pravila EU, postao je kompleksniji tokom godina i bio je izvor tenzija unutar 27-članog bloka.

Fiskalno konzervativne zemlje, poput Holandije i Nemačke, tradicionalno su se protivile ublažavanju pravila, ali su tri stranke koje treba da formiraju buduću nemačku vladu nagovestile prošle nedelje u svom koalicionom sporazumu otvorenost za reforme.

Autor: Tanjug

#EU

#Evropska unija

#KOVID 19

#bruno le mer

#fiskalna pravila