Najbliži planetarni sused Zemlji Venera po veličini je slična našoj planeti, ali je njena površina obavijena gustim oblacima

Rusija je postigla dogovor o istraživanju planete Venere u zajedničkoj misiji sa Sjedinjenim Američkim Državama, rekao je kasno sinoć u intervjuu šef ruske svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin, prenosi TASS.

- Sa Amerikancima smo se dogovorili o zajedničkoj misiji na Veneru - rekao je Rogozin i dodao da će zajedno lakše prihvatiti izazov, i ekonomski i tehnički.

- Ovakvi problemi se lakše rešavaju uz korišćenje talenata naših naučnika - rekao je Rogozin, ali nije precizirao kada bi misija mogla da bude pokrenuta.

Najbliži planetarni sused Zemlji, Venera, po veličini je slična našoj planeti, ali je njena površina obavijena gustim oblacima, a zbog katastrofalnog dejstva staklenika na površini je nekoliko stotina stepeni Celzijusa.

Rusija je prvobitno najavila misiju Venera prošle godine, sa preliminarnim datumima lansiranja između 2027. i 2029. godine. Nedavno su i Ujedinjeni Arapski Emirati objavili svoju nameru da istraže planetu.

Autor: redportal.rs

#Amerika

#Venera

#rusija