Pojedinu decu oslovaljavali drugim imenima

Grupa roditelja tužila je školski okrug u Viskonsinu zbog politike koja omogućava učenicima da menjaju svoja imena i rodne zamenice bez saglasnosti roditelja dok su u školi.

Roditelji jednog učenika rekli su da su njihovu ćerku udaljili iz školskog okruga Ketl Morajn da bi „zaštitili njeno mentalno zdravlje i sačuvali svoju roditeljsku ulogu“ nakon što je jedna učenica tražila da se zove drugim imenom i da je u školi oslovljavaju muškim zamenicama.

Roditelji su tvrdili da je škola prekršila njihova ustavna prava jer roditelji imaju „inherentno pravo“ da budu primarni donosioci odluka u životima svoje dece.

Roditelji drugog učenika rekli su da su se pridružili tužbi kako se ista stvar ne bi mogla desiti njihovom detetu.

Tužbu su podneli Institut za pravo i slobodu Viskonsina i Alijansa za odbranu slobode.

- Škole ne mogu nadjačati roditelje kada su u pitanju odluke o njihovoj deci. Tranzicije rodnog identiteta nisu izuzetak. Škole moraju da se povinuju roditeljima o tome šta je najbolje za njihovo dete - rekao je zamenik savetnika Luk Berg Instituta za pravo i slobodu Viskonsin.

Viši savetnik Alijanse za odbranu slobode Kejt Anderson rekla je da roditelji 12-godišnjakinje „poznaju i vole svoju ćerku i daju sve od sebe da joj pruže stručnu negu koja joj je potrebna u borbi sa anksioznošću i depresijom“.

- Tražimo od suda da poštuje ozbiljnu zabrinutost ovih roditelja tako što će obezbediti da školski okrug Ketl Morajn brzo promeni svoju politiku koja podriva roditelje i šteti deci - dodala je ona.

Autor: redportal.rs

#LGBT

#rodni identitet

#vaspitanje