Vakcine ostaju najmoćnije oružje čovečanstva u borbi protiv virusa, štite telo od teških bolesti i smrti ali ne sprečavaju prenošenje

Nošenje maske za lice je najjednostavnija i najefikasnija preventivna mera protiv širenja infekcije COVID-19, koja smanjuje incidencu za 53%, prema prvoj globalnoj studiji te vrste.

Vakcine ostaju najmoćnije oružje čovečanstva u borbi protiv virusa, štite telo od teških bolesti i smrti ali ne sprečavaju prenošenje. Vakcine takođe nisu ravnomerno raspoređene u svim delovima sveta, a tamo gde ima dovoljno postoji otpor među stanovništvom da ih primi, što otežava svetu da dostigne željeni nivo kolektivnog imuniteta.

Novo istraživanje pokazuje da su osnovne mere zaštite – nošenje maske, održavanje fizičke distance i redovno pranje ruku – same po sebi efikasne protiv pandemije i da bi ih u idealnom slučaju trebalo kombinovati sa programima masovne imunizacije kako bi se ograničili efekti virusa.

U svetu je do sada prijavljeno više od 250 miliona slučajeva COVID-19, a procenjuje se da ih ima mnogo više. Skoro dve godine nakon prvog slučaja, tempo pandemije ne samo da se ne usporava, već se i pojačava. Nakon početka zaraznije delta mutacije, svakih 90 dana ima približno 50 miliona novoinficiranih ljudi.

Prva globalna analiza nefarmaceutskih intervencija pokazuje da je nošenje maske najefikasnija od svih mera, ne samo protiv koronavirusa, već i protiv drugih zaraznih bolesti koje se prenose vazdušnim putem, kao što je sezonski grip, na primer. Istraživači sa univerziteta Monaš i Edinburg, analizirajući više od 30 pojedinačnih studija sprovedenih širom sveta, izračunali su da samo nošenje maske smanjuje učestalost za 53%. Pranje ruku pomaže sa skoro identičnom efikasnošću, dok držanje distance za 25% smanjuje rizik od prenošenja virusa.

Nametanje izolacije i karantina, zatvaranje granica, škola i radnih mesta takođe se navode kao efikasno oružje protiv virusa, ali takve mere nisu nimalo popularne među građanima i uvode se u izuzetno kritičnim situacijama.

Prošle godine u mnogim zemljama i regionima je nošenje maski uvedeno kao obavezno, ali sada se ova mera sve manje primenjuje i ne poštuje kao ranije. Holandska vlada je nedavno ponovo proglasila obavezno nošenje maski, a korak u tom pravcu učinile su Rumunija, Poljska, Slovačka i Češka. Mađarska, pak, i dalje dozvoljava kretanje bez maski, uprkos izuzetno snažnom talasu novih infekcija.

U Ujedinjenom Kraljevstvu postoje različiti pristupi. Engleska je u julu ukinula obavezu nošenja maski, u Velsu bez njih pristup javnom prevozu i svim javnim objektima nije dozvoljen, a u Škotskoj je nošenje obavezno čak i u pabovima i restoranima, osim u odvojenim sedištima.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Maske

#zaštita