Ljudi ispod 30 godina neće više primati ovo cepivo

Nemački savetodavni komitet za vakcine je preporučio danas da se osobe mlađe od 30 godina vakcinišu isključivo vakcinom "Bajontek/Fajzer" protiv kovida-19, zbog toga što je kod njene primene uočeno manje slučajeva upale srčanog mišića kod mladih nego kod primene "Modernine" vakcine.

Komitet, poznat kao STIKO, preporučio je i da se trudnice, nezavisno od starosti, vakcinišu samo vakcinom "Bajontek/Fajzer", prenosi agencija Rojters.

STIKO je svoju preporuku zasnovao na novim bezbednosnim podacima Instituta Paul Erlih (PEI), nemačkog organa zaduženog za vakcine, i na novim međunarodnim podacima.

Nemačka je poslednja zemlja Evropske unije koja preporučuje ograničavanje upotrebe "Modernine" vakcine kod mlađih ljudi.

Francuska uprava za javno zdravlje je ove nedelje preporučila ljudima mlađim od 30 godina da se vakcinišu "Fajzerovom" vakcinom kada je raspoloživa umesto "Moderninom".

U Nemačkoj je danas ponovo zabeležen rekordan broj novoobolelih od koronavirusa, njih 39.676, što je najveća brojka od početka pandemije.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Fajzer

#Moderna

#Nemačka

#Vakcina