Agencija, koja savetuje francusku vladu, kaže da postoje "veoma retki" rizici od razvoja miokarditisa u slučaju vakcine Moderne

Francuska agencija za javno zdravlje preporučuje da se osobama mlađim od 30 godina daje vakcina Fajzer protiv Covid-19 umesto Moderne, koja ima relativno veći rizik od srčanih problema.

Agencija, koja savetuje francusku vladu, kaže da postoje "veoma retki" rizici od razvoja miokarditisa u slučaju vakcine Moderne, prema francuskoj studiji objavljenoj u ponedeljak.

Francuska agencija preporučuje, međutim, da se vakcina Modern koristi za starije od 30 godina, pošto je efikasnija. Evropska agencija za lekove prošlog meseca je odobrila dozu doze Modernine vakcine za sve starosne grupe starije od 18 godina, najmanje šest meseci nakon druge doze.

EMA je ranije ove godine objavila da je otkrila moguću vezu između retkih srčanih bolesti i Fajzer-Moderna vakcine protiv Covid-19. Međutim, prednosti obe vakcine zasnovane na mRNA su veće od rizika, rekla je EMA, a američki regulatori i SZO su to rekli.

pročitajte još

Voz UDARIO DEVOJČICU!

Autor: redportal.rs

#Fajzer

#Francsuka

#Moderna

#Vakcina

#rizik