To je dvostruko je više od očekivanja na početku godine

Američka farmaceutska kompanija Fajzer je podigla prognozu prihoda od prodaje vakcina protiv COVID-19 za ovu godinu na 36 milijardi dolara.

To je za 7,5 procenata iznad projekcija iz drugog kvartala, kada je kompanija predviđala celogodišnji prihod od vakcina u iznosu od 33,5 milijardi dolara i dvostruko je više od očekivanja na početku godine.

Samo u trećem kvartalu ove godine, Fajzer je od prodaje vakcina inkasirao oko 13 milijardi dolara, koje deli sa nemačkim partnerom Bajontekom. Rojters izveštava da će u ukupnim prihodima ovog proizvođača lekova vakcine u ovoj godini imati udeo od čak 44%.

Pored toga, Fajzer je saopštio danas da u 2022. godini očekuje od prodaje vakcina prihod u iznosu od 29 milijardi dolara, što je iznad prognoza na Vol Stritu, budući da pregovara sa više zemalja o potpisivanju ugovora o isporukama preventivne injekcije protiv korone.

Osam ekonomskih analitičara na Vol Stritu su u anketi Refinitiva u proseku predvideli da će Fajzerov prihod od vakcina iznositi 22,15 milijardi dolara iduće godine. Iz kompanije su naveli da iako imaju kapacitete za proizvodnju četiri milijarde doza 2022. godine, za sada računaju na prodaju oko 1,7 milijardi doza, što znači da bi mogli da podignu prognozu za narednu godinu ako potpišu ugovora o isporukama sa zemljama s kojima vode pregovore.

Autor: redportal.rs

#Fajzer

#Vakcina

#prihod

#prodaja vakcina