Belgija upozorila Poljsku da ne tretira EU kao bankomat

Najviši sud Evropske unije je naložio danas Poljskoj da plaća kaznu od milion evra dnevno, jer nije suspendovala disciplinsku komoru Vrhovnog suda. Odluka Evropskog suda pravde je usledila nakon što je Evropska komisija zatražila "finansijske kazne" kako bi se obezbedilo poštovanje presude iz jula.

Sud je saopštio da je kazna "neophodna kako bi se izbegla ozbiljna i nepopravljiva šteta po pravni poredak Evropske unije i vrednosti na kojima je ta Unija zasnovana", a posebno šteta po vladavinu prava.

Evropska komisija, koja nadgleda poštovanje evropskih zakona, želela je da sud sa sedištem u Luksemburgu izrekne dnevnu novčanu kaznu Poljskoj sve dok ne unapredi funkcionisanje poljskog Vrhovnog suda i suspenduje nove zakone, koji, prema tvrdnjama Brisela, potkopavaju nezavisnost pravosuđa.

Tačka sporenja je disciplinska komora poljskog Vrhovnog suda, telo kome je vladajuća partija dala ovlašćenje da disciplinuje sudije. Međutim, mnoge sudije u Poljskoj doživljavaju komoru kao sredstvo pritiska na sudije da donesu odluke u korist vlasti.

Evropski sud pravde je u julu naložio suspenziju disciplinske komore, ali ona i dalje funkcioniše. Poljski premijer Mateuš Moravjecki je izjavio prošle nedelje u Evropskom parlamentu da će komora biti ukinuta, ali nije naveo precizan vremenski okvir. Posmatrači su primetili odsustvo predloga zakona o ukidanju tog disciplinskog tela.

Zemlje EU već godinama upozoravaju na navodno nazadovanje demokratskih principa u Poljskoj kada je reč o nezavisnom pravosuđu i slobodnim medijima. Sukob je ponovo izbio u prvi plan početkom ovog meseca kada je poljski Ustavni sud presudio da poljski zakoni imaju prvenstvo nad zakonima Evropske unije.

Belgija je danas upozorila Poljsku da Evropsku uniju ne tretira kao „bankomat” kako bi povećala svoje ekonomsko bogatstvo, a da pritom zanemaruje svoje demokratske principe i principe vladavine prava.

- Ne možete sav novac da stavite u džep, a da odbacite vrednosti - rekao je belgijski premijer Aleksandar de Kroa na otvaranju koledža u Brižu.

Premijer de Kroa je time reagovao na navode poljskog premijera Mateuša Moravjeckog koji je optužio EU da preti "Trećim svetskim ratom" zbog insistiranja da Poljska treba da poštuje nezavisnost pravosuđa i primat prava EU.

Belgijski premijer je kazao da se njegov poljski kolega "igra vatrom kada vodi rat sa svojim evropskim kolegama iz unutrašnje političkih razloga". Svi ovi komentari su usledili, nakon višegodišnjih sporova oko promena koje je poljska vlada napravila u sudovima u zemlji.

- Ovde se radi o većini zemalja članica EU - od Baltika do Portugala, koje se slažu da je naša Unija, unija vrednosti, a ne bankomat - rekao je de Kroa, aludirajući na činjenicu da Poljska već dugo prima sredstva EU.

Vladajuća stranka u Poljskoj, Pravo i pravda, u sukobu je sa Briselom od osvajanja vlasti 2015. godine oko brojnih pitanja, uključujući pitanja migracija i prava LGBT osoba. Kako navodi agencija, najduži spor odnosi se na pokušaje poljske vlade da preuzme političku kontrolu nad pravosuđem.

Autor: redportal.rs

#Belgija

#Kazna

#evropski sud

#poljska

#presuda