Svi koji su vakcinisani vakcinama koje su odobrile američka Uprava za hranu i lekove i SZO moći će da putuju u Sjedinjene Države

Sjedinjene Države će otvoriti svoje vazdušne granice 8. novembra za potpuno vakcinisane strane posetioce koji su primili jednu od sedam odobrenih vakcina protiv COVID-19 i koji će pokazati negativan test na COVID-19 izdat tri dana pre putovanja, saopštio je Stejt department SAD.

Kako javlja dopisnik MIA iz Vašingtona, svi koji su vakcinisani vakcinama koje su odobrile američka Uprava za hranu i lekove i SZO – američka Moderna, Fajzer, Džonson & Džonson, kao i britanska AstraZeneka indijski Covishild i kineski Sinofarm i Sinovak – moći će da putuju u Sjedinjene Države. Ruski Sputnjik još nisu odobrili ni FDA ni SZO.

- Politika će omogućiti nastavak redovnog putovanja za one koji su potpuno vakcinisani. Porodica i prijatelji će ponovo moći da se sretnu, a turisti će moći da posete naše nacionalne parkove i poznata mesta. Naša politika će ubrzati ekonomski oporavak SAD i radujemo se njegovom početku 8. novembra - rekao je portparol Ned Prajs.

Američke berze su juče pozitivno reagovale na vest o otvaranju SAD za strane posetioce, Nasdak indeksi i Dau Džons su porasli za 36,6 i 60.

Postojaće "ograničeni izuzeci" za nevakcinisane putnike koji putuju iz oko 50 zemalja sa izuzetno niskim stopama vakcinacije, uključujući neke od najsiromašnijih zemalja sveta, od kojih su mnoge u Africi. Izuzeci od ovih turističkih aranžmana u Sjedinjenim Državama su deca mlađa od 18 godina. Sve nevakcinisane osobe, uključujući decu, i dalje će morati da imaju negativan test pre putovanja. Oni kojima je odobreno izuzeće moraju pristati na vakcinaciju u Sjedinjenim Državama ako nameravaju da ostanu duže od 60 dana.

Izuzeci će biti "određeni učesnici u kliničkim ispitivanjima vakcine protiv Covid-19, oni sa medicinskim kontraindikacijama na vakcinu i oni koji moraju da putuju iz hitnih ili humanitarnih razloga" navodi se u saopštenju Bele kuće.

- Novi sistem takođe uključuje poboljšane zahteve za testiranje, poboljšano praćenje kontakata i nošenje zaštitnih maski - rekao je visoki zvaničnik administracije.

- Ovo su strogi bezbednosni protokoli zasnovani na naučnim činjenicama kako bi se povećala bezbednost Amerikanaca ovde kod kuće i bezbednost međunarodnog vazdušnog saobraćaja - saopštila je Bela kuća.

Autor: redportal.rs

#SAD

#ulazak u SAD

#vakcine

#vakcinisani