Libanci se bore sa gubitkom radnih mesta, skokom cena i glađu izazvanim pogoršanjem finansijskog sisitema zemlje

Snabdevanje električnom energijom u Libanu ponovo se danas vratilo u normalu nakon nestanka struje prethodnog dana, kada su dve najveće elektrane u zemlji prestale sa radom zbog nedostatka goriva, saopštilo je Ministarstvo energetike.

Zatvaranje je nanelo dodatne poteškoće Libancima koji se bore sa gubitkom radnih mesta, skokom cena i glađu izazvanim pogoršanjem finansijskog sisitema zemlje, preneo je Rojters.

U subotu su dve najveće libanske elektrane, Al Zahrani i Deir Amar, prestale sa radom zbog nestašice goriva, čime je libanska elektroenergetska mreža potpuno obustavila isporuku struje.

Libanska vojska složila se sinoć da obezbedi 6.000 kilolitara gasnog ulja pođednako raspoređenog dvema elektranama, saopštila je državna elektroenergetska kompanija, prenela je zvanična nacionalna novinska agencija.

Libansko Ministarstvo energetike saopštilo je danas da je dobilo odobrenje centralne banke za kredit u iznosu od 100 miliona dolara, za raspisivanje tendera za uvoz goriva za proizvodnju električne energije.

Liban je paralisan ekonomskom krizom koja se produbila otkako su zalihe uvezenog goriva presušile.

Libanska valuta je pala za 90 odsto od 2019. godine.

Autor: Tanjug

#Liban

#al zahrani

#deir amar

#električna energija

#gorivo

#struja