Za vikend će biti uveden policijski čas za one koji nisu vakcinisani

Rumunska vlada uvela je nova ograničenja kako bi zaustavila rast novih infekcija koronavirusom, uključujući obavezno nošenje maski i na otvorenom prostoru, ali je odlučila da škole ostanu otvorene.

Broj novih infekcija COVID-19 u Rumuniji dostigao je juče 12.032, što je novi rekord, a jedinicama za intenzivnu negu u celoj zemlji ponestalo je mesta. Rumunija ima drugu najnižu stopu vakcinacije u Evropskoj uniji, prenosi agencija Rojters.

Rumunska vlada je uvela obavezu nošenja maske i u zatvorenim i na otvorenim javnim prostorima na mestima gde incidencija prelazi 6 na 1.000 ljudi.

Pristup restoranima, teretanama, pozorištima, bioskopima i drugim zatvorenim prostorima biće omogućen sa polovinom kapaciteta i samo za osobe koje su potpuno vakcinisane ili su već bile zaražene virusom.

Za vikend će biti uveden policijski čas za one koji nisu vakcinisani. Školama je omogućeno da ostanu otvorene osim ako se u učionicama ne prijave slučajevi COVID-19.

Rojters navodi da Rumunija zaostaje za ostalim zemljama EU u vakcinaciji, jer je samo trećina odraslog stanovništva potpuno vakcinisana usled nepoverenja u državne institucije i usled kampanja dezinformacija.

Oko 40% medicinskog i školskog osoblja nije vakcinisano. Rumunija je u utorak počela da nudi treću dozu vakcine, preporučujuhi je medicinskom osoblju i ljudima sa visokim rizikom od zaražavanja, ali ostavljajući mogućnost da je primi svako je primio drugu dozu pre više od šest meseci.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Maske

#rumunija