Postoji mogućnost da oko milion zaposlenih koji rade za federalnu vladu prestaju da obavljaju posao

Ako se u američkom Kongresu u poslednji čas ne postigne dogovor o novom budžetu, federalna vlada SAD bi mogla ponovo da bude zatvorena jer aktuelni zakon o njenom finansiranju ističe danas u ponoć.

To bi značilo da oko milion stalno zaposlenih i honoraraca koji rade za federalnu vladu prestaju da obavljaju posao jer se ne zna odakle će biti plaćeni, navodi Glas Amerike.

Od 1980. godine, američka federalna vlada zatvorena je 21 put zbog nedostatka dogovora o budžetu, a ovo je potencijalno prvo zatvaranje vlade u mandatu Džozefa Bajdena.

Poslednji put je bila zatvorena 2018. jer Kongres nije mogao da usvoji budžet zbog spora sa tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom o finansiranju zida na granici sa Meksikom.

Kada se federalna vlada zatvori, zaposleni koji nisu neophodni za rad agencija odlaze na prinudni odmor.

Doktori, sestre, vojnici, policajci ostaju da rade, kao i pripadnici Agencije za bezbednost saobraćaja. Ali se ne zna kada će biti plaćeni ako se budžet ne usvoji.

Zbog toga što su zatvaranja vlade postala maltene rutinski deo posla, Tramp je 2019. potpisao Akt o fer tretmanu zaposlenih u vladi, koji federalnim radnicima garantuje da će dobiti zaostale plate u slučaju zatvaranja.

Autor: Tanjug

#Dug

#SAD

#dogovor

#federalna vlada

#kongres