Japanski ministar inostranih poslova izjavio je juče da je presuda Okružnog suda u Južnoj Koreji, čisto kršenje međunarodnog prava

 Japan je izrazio protest zbog južnokorejskog sudskog rešenja kojim je kompaniji Micubiši hevi indastris naloženo da proda imovinu kako bi isplatila odštetu dvema ženama zbog prinudnog rada u tom konglomeratu tokom japanske okupacije Korejskog poluostrva.

Japanski ministar inostranih poslova Tošimicu Motegi izjavio je juče da je presuda Okružnog suda u Daedžeonu, u Južnoj Koreji, "čisto kršenje međunarodnog prava", prenosi Rojters.

Odnose između dve zemlje, pri čemu su obe važni saveznici SAD u severnoj Aziji, opterećuje gorko breme japanske ratne okupacije, a veze su se pogoršale 2019. godine zbog spora oko kontrole izvoza koji tek treba da se rešava.

Okružni sud u Daedžeonu presudio je u ponedeljak da Micubiši treba da proda dva patenta i dva žiga radi isplate odštete dvema ženama zbog prinudnog rada tokom rata, prema saopštenju jedne organizacije za podršku ženama.

Pojedinačna naknada za dve žene, koje su u devedesetim godinama života, razrezana je na oko 210 miliona vona (178.023 dolara), objavila je grupa za podršku žrtvama japanskog ratnog prinudnog rada.

Autor: redportal.rs

#Južna Koreja

#Micubiši

#ratna odšteta