Bio-veštački bubreg radi samo pod krvnim pritiskom, bez potrebe za pumpama ili vanjskim izvorima energije 👏

Pacijentima kojima otkazuju bubrezi redovno je potrebna dijaliza, što je invazivan i potencijalno rizičan tretman. Međutim, istraživači sa Kalifornijskog univerziteta u San Francisku (UCSF) objavili su lepe vesti. Naime, oni su uspešno demonstrirali prototip bio-veštačkog bubrega koji se može implantirati i radi bez potrebe za lekovima.

Bubreg obavlja nekoliko vitalnih funkcija u telu, od kojih je najvažnija filtriranje toksina i otpadnih materija iz krvi, ali takođe reguliše krvni pritisak, koncentraciju elektrolita i druge telesne tečnosti.

Dijaliza je samo privremeno rešenje kod osoba kojima otkazuju bubrezi. Dugoročno rešenje je transplantacija bubrega, koja može povratiti bolji kvalitet života, ali ova procedura ima mnogo rizičnih nuspojavama koje zahtevaju lekove za suzbijanje imuniteta kako bi se sprečilo odbacivanje.

UCSF-ov tim je razvio bio-veštački bubreg koji bi se mogao implantirati pacijentu za obavljanje glavnih funkcija, ali bez potrebe za lekovima za suzbijanje imuniteta ili razređivačima krvi.

Foto: University of California San Francisco/University of California San Francisco

Uređaj se sastoji od 2 glavna dela. Hemofilter se sastoji od silicijumskih poluprovodničkih membrana koje uklanjaju otpadne produkte iz krvi. Bioreaktor u međuvremenu sadrži projektovane ćelije bubrežnih tubula, koje regulišu zapreminu vode, ravnotežu elektrolita i druge metaboličke funkcije. Membrane takođe štite ove ćelije od napada imunološkog sistema pacijenta.

Prethodni testovi su omogućili da svaki od ovih delova radi nezavisno, ali ovo je prvi put da ih je tim testirao da rade zajedno u jednom uređaju. Bio-veštački bubreg se povezuje sa 2 velike arterije kod pacijenta, jednom koja transportuje krv u koju se filtrira, i drugom koja transportuje filtriranu krv nazad u telo kao i u bešiku, gde se otpadni proizvodi odlažu kao urin.

Bio-veštački bubreg radi samo pod krvnim pritiskom, bez potrebe za pumpama ili vanjskim izvorima energije. Ćelije bubrežnih tubula su preživele i nastavile da funkcionišu tokom testa.

Istraživači UCSF-a su sada dobili nagradu od 650.000 američkih dolara od kompanije KidneyX, kao jednog od dobitnika prve faze nagrade za veštačke bubrege.

- Naš tim je konstruisao veštački bubreg da održivo podržava kulturu ćelija bubrega čoveka bez izazivanja imunološkog odgovora. Sada kada smo pokazali izvodljivost kombinovanja hemofiltera i bioreaktora, možemo se usredsrediti na povećanje tehnologije za rigoroznije pretkliničko ispitivanje i na kraju klinička ispitivanja - kaže Šuvo Roi, vodeći istraživač na projektu.

IZVOR: YT / ucsfpharmacy

Autor: redportal.rs

#Test

#UCSF

#Univerzitet Kalifornija u San Francisku

#bubreg

#istraživači

#veštački bubreg