Avganistanski talibanski lideri rekli su u utorak da nema dokaza o postojanju Islamske države ili militanata Al Kaide u toj zemlji

Avganistanski talibanski lideri rekli su u utorak da nema dokaza o postojanju Islamske države ili militanata Al Kaide u toj zemlji, nekoliko dana nakon što je Islamska država preuzela odgovornost za bombaške napade u gradu Džalalabad na istoku zemlje.

Otkako su prošlog meseca u Kabulu svrgnuli vladu koju podržava Zapad, talibani su se suočili s pritiskom međunarodne zajednice da se odrekne veza sa Al Kaidom, grupom koja stoji iza napada na SAD 11. septembra 2001.

Istovremeno, morali su da se suoče sa nizom napada za koje pripadnici Islamske države tvrde da su izveli, a sa kojima su već nekoliko godina u sukobu zbog mešavine ekonomskih i ideoloških sporova. Portparol talibana Zabihula Mudžahid odbacio je optužbe da je Al Kaida zadržala prisustvo u Avganistanu i ponovio obećanja da neće biti napada na treće zemlje iz Avganistana od militantnih pokreta.

- Ne vidimo nikoga u Avganistanu ko ima bilo kakve veze sa Al Kaidom. Posvećeni smo činjenici da iz Avganistana neće biti nikakve opasnosti po bilo koju zemlju - rekao je on na konferenciji za novinare u Kabulu.

Afganistanski ogranak Islamske države, poznat kao Islamska država Horasan, po starom nazivu za regiju, prvi put se pojavio u istočnom Afganistanu 2014. godine, a kasnije je prodro u druga područja, posebno na sever.

Pre nekoliko godina, američka vojska je jačala ovu grupu sa oko 2.000 boraca, mada su neki afganistanski zvaničnici u to vreme procenjivali da je broj veći. Borila se sa stranim snagama predvođenim SAD-om i talibanima, za kontrolu krijumčarskih puteva, dok je očigledno nastojala i da izgradi globalni kalifat. Grupa je preuzela odgovornost za seriju bombaških napada u gradu Džalalabad na istoku Avganistana tokom vikenda.

Takođe se tvrdi da je u samoubilačkom bombaškom napadu na aerodrom u Kabulu prošlog meseca poginulo 13 američkih vojnika i više avganistanskih civila koji su se nagurali ispred aerodromskih kapija. Mudžahid je porekao da je pokret imao bilo kakvo pravo prisustvo u Avganistanu, iako je rekao da "nevidljivo izvodi neke kukavičke napade".

- ISIS koji postoji u Iraku i Siriji ne postoji ovde. Ipak, neki ljudi koji su možda naši Afganistanci usvojili su ISIS mentalitet, što je fenomen koji narod ne podržava. Snage bezbednosti Islamskog Emirata su spremne i zaustaviće ih - rekao je on.

Autor: redportal.rs

#Avganistan

#ISIS

#Talibani

#al kaida