Apalačka staza u Sjedinjenim Državama duga je oko 3.500 km, proteže se od Džordžije do Mejna i predstavlja izazov za mnoge planinare i ljubitelje prirode

Apalačka staza u Sjedinjenim Državama duga je oko 3.500 km, proteže se od Džordžije do Mejna i predstavlja izazov za mnoge planinare i ljubitelje prirode. Ali obično su to odrasli ljudi sa iskustvom u planinarenju koji se za takav podvig pripremaju mesecima, a ponekad i godinama.

Ali Harvi Suton je potpuno druga priča - on i njegovi roditelji su prešli celu stazu pre njegove šeste godine.

IZVOR: YT/Live Sutton

Petogodišnji Harvi i njegovi roditelji hodali su stazom 209 dana, a na cilj su stigli 9. avgusta ove godine. Mali Harvi planinari od svoje druge godine i bio je manje -više naviknut da pešači na velike udaljenosti, ali se sigurno nije suočio sa takvim izazovom.

Svako jutro porodica je ustajala u 5:30, a odmah posle doručka krenula je u šetnju. Ponekad su se suočavali sa olujama, a zatim su bili primorani da prave duže pauze. Iako su doživeli svako vreme, Harveijeva majka kaže da to nije bio najteži deo avanture.

Mislio sam da će nam biti najteže da se nosimo sa hladnoćom i vrućinom. Ali bilo je mnogo teže biti mentalno motivisan i dobro raspoložen da pomognemo Harveiju da ostane pozitivan i uživa u šetnji.

Roditelji su često morali usput da smišljaju igre kako bi Harvei -jevo iskustvo učinili zabavnijim.

- Nije lako ostati pozitivan kada vam je odeća natopljena kišom i snegom. Ali mislim da je upravo to učinilo velike promene u svakom od nas - kaže njegova majka.

Harveijevi roditelji rade kao agenti za nekretnine i kažu da su napravili "mini penziju" oko godinu dana za ovu avanturu. Čim su prešli stazu, odmah su se vratili kući jer su već bili finansijski iscrpljeni od avanture, ali i zato što je Harvi morao u vrtić.

- Harvi je tek počeo da ide u vrtić. Pa, čeka ga nova avantura, potpuno drugačija od prethodne. Skupo je kad ne radimo, pa se postepeno počinjemo vraćati poslu. Već planiramo sledeću avanturu - otkriva majka.

Autor: redportal.rs

#Dečak

#avanutra

#pešačenje

#staza