Nacionalna garda se vraća na Kapitol hil

Šef Kapitol policije Tomas Menger izjavio je da je bilo pretnji u vezi s planiranim subotnjim skupom pristalica bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, ali nije naveo više detalja.

On je na konferenciji za novinare danas uoči najavljenog skupa u Vashingtonu rekao da se zvaničnici nadaju mirnom događaju, ali da su spremni za slučaj izbijanja nasilja, prenosi Rojters.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin odobrio je zahtev da se 100 vojnika Nacionalne garde stavi na raspolaganje policiji, kako bi pomogli u zaštiti Kapitola ako to bude potrebno, a uoči planiranog skupa podrške optuženima za učešće u neredima 6. januara.

Policija u Vašingtonu u sredu je saopštila da je zatražila od Pentagona da obezbedi trupe Nacionalne garde kako bi pomogle u zaštiti Kapitola 18. septembra tokom zakazanih protesta, ako to bude potrebno.

Očekuje se da će se velika grupa ljudi tada pojaviti na Kapitolu kako bi protestovala zbog hapšenja 600 osoba povezanih sa nasilnim protestima 6. januara.

Hiljade pristalica bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, među kojima i članovi ultradesničarskih grupa, okupilo se 6. janura u Vašingtonu na Kapitolu u nasilnim protestima zbog navodne izborne prevare u danu kada se američki Kongres sastao da potvrdi pobedu Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima u novembru 2020.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#demonstracije kongresa

#demonstracije vašington

#nemiri kapitolu

#protest kapitol

#protesti kongres