Ambasador Rusije u Avganistanu

Još je rano da se donose bilo kakvi zaključci o prirodi radikalnog talibanskog pokreta u aktuelnoj formi, izjavio je danas ambasador Rusije u Avganistanu Dmitri Žirnov.

- Rano je dati odgovoro na pitanje o tome ko su današnji članovi talibana. Da, oni su formirali vladu, u kojoj ima jedan Uzbekistanac, koji je zamenik premijera, i jedan Tadžikistanac, koji je na čelu vojske. Ipak, svi oni su iz redova talibana. Međutim, treba im suditi po delima - rekao je Žirnov, preneo je TAS S.

Ambasador je opisao situaciju u Avganistanu kao mozaičnu.

- Neki kažu da su prava žena ugrožena, ali ste imali demonstracije po ovom pitanju koje su organizovale žene. U isto vreme, bilo je i antidemonstracija u organizaciji ljudi koji su branili šerijatski zakon i islamizaciju - dodao je.

Diplomata je dodao da nema osnova da se kaže da će talibnska vladavina proći bez problema.

- Država je ušla u novi period, period tranzicije vlasti, bez alternative za novu vlast. Međutim, vlada se objektivno susreće sa ozbiljnim problemima. Nema osnova da se kaže da će sve proteći glatko, uključujući i mišljenje naroda o novim vladarima. Ukoliko se socijalna i ekonomska situacija pogoršava, a to je vrlo izvesno, onda će, naravno, scenario biti teži - smatra Žirnov.

Autor: Redportal.rs

#Ambasador

#Avganistan

#Talibani

#rusija