Duplo više nego ugroženih vrsta sisara, ptica i reptila ZAJEDNO

Skoro trećina celokupnih vrsta drveća na planeti Zemlji su teško ugrožene, dok su na stotine pred istrebljenjem - sudeći prema izveštaju Botanical Gardens Conservation International koji je izašao danas.

Oko 17.500 vrsta drveća (30%) su ozbiljno zgrožene, dok je 440 vrsta pred istrebljenjem - tj. ima ih manje od 50 jedinki u prirodi.

Među najugroženijim vrstama su različite vrste, poput magnolija i dipterokarpa, poreklom iz jugoistočne Azije. Hrastovi, javorovi i mahagoniji su takođe pod ozbiljnom pretnjom nestanka.

Stabilan broj drveća je enormno važan. On služi kao jedan od glavnih stubova ekosistema i jedan je od najvažnijih faktora u borbi protiv globalnog zagrevanja. Istrebljenje jedne vrste drveta može lančano za sobom povući i sve druge.

Svaka vrsta drveta je jednako važna, jer od njih zavise lančano na milioni drugih drveća, biljaka i životinja. Na hiljade vrsta je u crvenoj zoni i pod rizikom istrebljenja. Od svih zemalja, najveći im je broj u Brazilu - čak 1.788 vrsta je ugroženo.

Drveće najviše ugrožava konstantno širenje obradivih površina, kao i seča drva za sirovine i stočarstva.

Autor: redportal.rs

#Globalno zagrevanje

#Zemljoradnja

#drveće

#ekologija

#istrebljenje

#nestanak

#stočarstvo

#ugrožene vrste