Poslednji prijavljeni slučaj COVID-19 u zajednici na Novom Zelandu bio je u februaru

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern stavila je danas čitavu zemlju pod strogi karantin, nakon što je u Oklandu, najvećem gradu na Novom Zelandu, prijavljen jedan novi slučaj korona virusa, prvi u zemlji u poslednjih šest meseci.

Čitav Novi Zeland će, počev od sutra, biti zatvoren tokom tri dana, dok će gradovi Okland i Koromandel, primorski grad u kojem je zaražena osoba takođe boravila, biti zatvoreni u trajanju od sedam dana, prenosi agencija Rojters. U skladu sa uvođenjem stepena 4 i najstrožih pravila zaključavanja, škole, kancelarije i sva preduzeća biće zatvorena, a samo bitne usluge će biti u funkciji.

- Najbolje što možemo učiniti da izađemo iz ovoga što je brže moguće jeste da uložimo velike napore - izjavila je Ardern na konferenciji za novinare.

Premijerka je istakla da vlasti pretpostavljaju da je novi slučaj zapravo infekcija delta sojem koronavirusa, iako to nije potvrđeno. Dodala je, međutim, da možda postoje i drugi slučajevi. Poslednji prijavljeni slučaj COVID-19 u zajednici na Novom Zelandu bio je u februaru.

Novi Zeland je sledio strategiju sprovođenja strogih mera i rane identifikacije infekcija, koja je toj zemlji pomogla da praktično eliminiše COVID-19, omogućavajući ljudima da žive bez ograničenja, iako su međunarodne granice te države uglavnom zatvorene. Od početka pandemije, Novi Zeland je prijavio oko 2.500 potvrđenih slučajeva korona virusa i 26 povezanih smrtnih slučajeva. Nakon najavljenog lokdauna, novozelandski dolar je pao za 1,5 odsto na 0,6926 dolara.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#koronavirus

#lokdaun

#novi zeland