Evo kako možete da uđete u Italiju

Usled pogoršenja epidemiološke situacije u zemlji i Evropi, Italija je donela nove mere na granicama za inostrane putnike. Srbija je sada premeštena na D listu zemalja srednjeg rizika, pa za ulaske u Italiju iz nje važe nova pravila.

Ko ulazi u Italiju nakon što je boravio u Srbiji ili tranzitirao kroz Srbiju u prethodnih 14 dana mora da popuni digitalni formular za praćenje putnika Passenger Locator Form, da pokaže negativni nalaz PCR ili antigenskog testa koji je urađen najviše 72 č. pre ulaska u Italiju i da se podvrgne samoizolaciji i zdravstvenom nadzoru u trajanju od 5 dana. Po završetku samoizolacije obavezno je uraditi novi PCR ili antigenski test, navedeneno je na sajtu italijanske ambasade u Beogradu.

Putnicima iz Srbije za ulazak u Italiju biće potrebni negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 72 č, samoizolacija od 5 dana i negativan PCR ili antigenski test po završetku samoizolacije.

Samoizolaciju mogu da izbegnu oni koji ulaze u zemlju zbog poslovnih razloga pod posebnim bezbednosnim protokolima, ulaze zbog neodložnih razloga uz prethodno odobrenje Ministarstva zdravlja ili oni koji su državljani ili rezidenti država članica Evropske unije i drugih državai navedenih na listama A, B, C i D koji u Italiju ulaze zbog potvrđenih poslovnih razloga.

Obaveza testiranja i samoizolacije ukida se za posade prevoznih sredstava, putničko osoblje, ulaske u zemlju iz i prema državama i teritorijama koje se nalaze na spisku A.

Autor: Blic

#Italija

#Srbija

#koronavirus