Konzervativna sunitska islamistička grupa traži podršku Pekinga da proširi svoj uticaj u Avganistanu

Devetočlana delegacija koju je predvodio talibanski lider Mula Baradar Ahun sastala se u utorak sa kineskim ministrom spoljnih poslova i državnim savetnikom Vang Iijem. Talibanski lider je uverio Peking da neće dozvoliti da se Avganistan koristi protiv bezbednosti bilo koje zemlje.

Sa vodećim talibanskim vođom Mulom Baradar Ahunom koji se 27. jula sastao sa kineskim ministrom inostranih poslova Vang Iijem, konzervativna sunitska islamistička grupa traži podršku Pekinga da proširi svoj uticaj u Avganistanu nakon što je uveravala da Avganistan pod talibanima neće dozvoliti da njegova teritorija bude baza koju teroristi koriste za gađanje bilo koje treće zemlje. Uverenje je dao mula Barader jer je Peking zabrinut da bi se ujgurski ekstremistički pokret mogao skloniti u avganistanski Emirat kroz koridor Vahan.

IZVOR: YT/CGTN

Mula Baradar otputovao je u Kinu dva dana kao šef visoko rangirane delegacije od devet ljudi i održao odvojene sastanke sa Vangom, zamenikom kineskog ministra spoljnih poslova i kineskim specijalnim predstavnikom za Avganistan, navodi se u saopštenju Talibana.

- Sastanci su bili usredsređeni na politička, ekonomska i bezbednosna pitanja vezana za dve zemlje, trenutnu situaciju u Avganistanu i mirovni proces - dodaje se u saopštenju.

Uveravajući Peking da neće dozvoliti da se avganistanska teritorija koristi protiv bilo koje treće zemlje, talibani pokušavaju da ublaže globalni strah da terorističke grupe sa sedištem u Pakistanu i panislamske grupe poput Al Kaide neće iskoristiti civilne sukobe u Avganistanu uspostaviti kampove za obuku terorista za ciljanje zemalja koje se protive radikalnom islamu. Tokom svog prvog mandata na vlasti između 1996. i 2001. godine, talibani su dali utočište većini panislamskih terorističkih grupa poput Al Kaide, Harkat-ul-Ansara, HuJI Bangladeš, koji su održavali kampove za obuku grupa iz Pakistana poput Laškara-e-Taibe i virtuelno sponzorisao globalni džihad širom sveta.

Delegacija talibana se takođe zahvalila Kini na kontinuiranoj saradnji sa narodom Avganistana, posebno na kontinuiranoj saradnji u borbi protiv koronavirusa. Prema rečima posmatrača iz Avganistana, talibani, uz podršku svojih vodiča iz Pakistana, traže uverenje od Kine da im pomogne da uspostave emirat u Avganistanu. SAD su već izjavile da će napustiti Avganistan 31. avgusta.

- Dok Pakistan pokušava da iskoristi svoj uticaj na talibane kako bi se približio kako bi oživeo svoje veze sa SAD-om, sunitska islamistička grupa podmeće Islamabadu kako bi ojačala svoje veze sa Kinom. Kinezi, sa svoje strane, žele da prošire inicijativu Pojas i put u Avganistan, a zatim i u Centralnu Aziju kako bi se onda uhvatili u koštac sa bilateralnom trgovinom sa Avganistanom i eksploatirali resurse poput uglja, bakra i rude gvožđa u toj zemlji - rekli su diplomate sa sedištem u SAD-u i Indiji.

Autor: redportal.rs

#Talibani

#kina

#poseta