Rast bitkoina pogurao je naviše i druge kriptovalute

Cena bitkoina je porasla noćas blizu 39.000 dolara prvi put od sredine juna, pošto je raspoloženje na tržištima kriptovaluta ojačalo nakon nedavne rasprodaje.

Najveća digitalna valuta na svetu bitkoin trgovala se na nivou oko 38.059,84 dolara uoči ponoći po istočnoameričkom vremenu, prema podacima KoinDeska, što je skok od skoro 11 posto u odnosu na 24 sata ranije, pri čemu je u jednom momentu tokom trgovanja čak dostigao cenu od 39.544,29 dolara, najviši nivo od 16. juna.

Rast bitkoina pogurao je naviše i druge kripto valute. Eter je ojačao za 5,9 procenata na preko 2.299,55 dolara, prenosi CNBC.

Celo tržište virtuelnog novca je zabeležilo rast vrednosti za više od 114 milijardi dolara tokom samo 24 sata, pokazuju podaci sa portala Coinmarketcap.com.

Do oporavka dolazi nakon izjava vodećih ljudi pojedinih svetskih kompanija na konferenciji "B-svet" održanoj posle nedavnog strmoglavog pada bitkoina ispod nivoa od 30.000 dolara po novčiću, izazvanog globalnom rasprodajom koja je unela strah da bi sunovrat najstarije svetske kriptovalute mogao da još dublji.

Izvršni direktor Tesle Ilon Mask najavio je na tom događaju da će kompanija verovatno ponovo početi da prihvata bitkoin za kupovinu njenih vozila, zahvaljujući pojačanom prelasku na obnovljive izvore energije u rudarenju tog digitalnog novčića.

Foto: Reuteres/Mike Blake

Prethodno, u maju ove godine, Tesla je obustavio mogućnost kupovine vozila za bitkoine zbog, kako je naveo, zabrinutosti vezane za ubrzani rast upotrebe fosilnih goriva u rudarenju te virtuelne valute.

Pored toga, optimizam učesnika u trgovanju digitalnim novcem podogao je i gigant u e-trgovini Amazon, koji je saopštio da će svoj tim proširiti zapošljavanjem stručnjaka za digitalne valute i blokčejn, što nagoveštava da mogao detaljnije da istraži mogućnost plaćanja bitkoinom i drugim kriptovalutama.

Autor: Tanjug

#Ilon Mask

#bitkoini

#etr

#kriptovaluta

#kriptovalute