Promena klime zahteva nove mere u pustinjskim zemljama

UAE (Ujedinjeni Arapski Emirati) svakog leta prže temperature i preko 50 stepeni Celzijusovih. I ove godine je potpuno ista situacija, ali nakon nedelja agresivne suše, nebo se konačno otvorilo - zahvaljujući njihovoj armiji dronova i aviona.

Centar za meteorologiju Ujedinjenih Arapskih Emirata objavio je video automobila koji voze kroz pljusak kiše u oblasti Ras al Kahimah na severu zemlje, a potom i još jedan video kišnog dana kod aerodroma Al Vagan. Tokom celog vikenda svi meteo izveštaji su bili prepuni podataka i predviđanja o kiši od Dubaija do Abu Dabija.

Prema tviter postovima metorološkog zavoda, skoro sva kiša je plod rada multimilionskog sistema stvaranja oblaka. Meteorološki zavod je takođe i izjavio da je velika većina kišnih dana plod njihovog rada.

IZVOR: TW / @NCMS_media

Problem vremena i klime će u sledećem veku biti jedan od najvećih, ako ne i najveći, problem ove zemlje. Prosek godišnjih padavina u glavnom gradu Abu Dabiju je samo 42 milimetara i većina padne u toku nekoliko dana u zimu. Kako se klima sve više menja, večiki delovi Bliskog istoka i Afrike se pripremaju za dramatične padove u padavinama, kao i za suše koje će sve duže da traju i češće da se manifestuju.

Svesni ovog problema, Emirati su ulagali mnogo u stvaranje sistema poboljšanja padavina decenijama. Prema njihovom istraživačkom timu zaduženom za povećanja padavina, projekat je počeo još 1990. godine, ali su tek u poslednjih nekoliko godina aktivnosti i ulaganja dostigli maksimum. Samo u prvih 6 meseci 2020. godine, Emirati su lansirali 219 operacija stvaranja kišnih oblaka širom zemlje.

IZVOR: TW / @NCMS_media

Iako postoji variranje u tehnikama, proces uopšteno uključuje avione (tj. letelice) opremljenbe specijalnim aparatima koje ispaljuju srebro iodid, ili bilo koju drugu kristalizovanu česticu koja ima strukturu sličnu ledu, pravo u oblake. Ove čestice čine nukleus za formiranje ledenih kristala u atmosferi, kao seme sa kušne kapi.

Još jedna skoro razvijena tehnika uključuje aktivaciju drona u oblaku pomoću kojeg se pospešuje formiranje kapljica vode, njihovo spajanje, rast, a potom i kiša.

Prema objavljenim podacima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, stvaranje kišnih oblaka povećalo je šansu za padavine do čak 35%.

Autor: redportal.rs

#Dronovi

#Dubai

#Klimatske

#Suša

#UAE

#emirati

#kiša

#promene