Po njemu jedino rešenje za duboku etničku podeljenost ostrva

Turski predsednik Tajip Erdogan je rekao u mirovnim pregovorima o etnički podeljenom Kipru može da bude moguć samo ako se predstavi rešenje "dve države", komentar koji je iznervirao mnoge Grke na ostrvu kao i EU.

Turski kiprani su najavili plan da se naseli jedan deo predgrađa Varoša koji je pre bio većinski naseljen Grcima na istočnoj strani ostrva.

Potez koji će vrlo verovatno da razbesni Grke pošto bi turska strana preuzela deo ostrva koji je pod zaštitom UN.

- Novi pregovori koji bi mogli da pomire Kipar mogu biti samo u vidu dijaloga između dve države. Mi smo u pravu i branićemo to do kraja - rekao je Erdogan u Nikoziji.

Obeležavao je godišnjicu invazije Turske 20. 7. 1974. nekoliko dana nakon što su Grci sa Kipra izvršili puč. Ostrvo je od tada podeljeno na grčki južni deo i turski severni deo.

Grčki Kiprani, koji predstavljaju Kipar u međunarodnim institucijama i koje EU podržava odbijaju rešenje "dve države" jer bi time priznali suverenitet severnog dela koje priznaje samo Ankara.

Dan su obeležili potpuno različito, na severu su se vijorile crveno bele tursko-kiparske zastave dok su se na jugu čule sirene koje su podsećale na dan invazije pre 47 godina.

Autor: redportal.rs

#Erdogan

#Turska

#grčka

#kipar