Američki zvaničnici rekli su da ih je obim hakovanja koji se pripisuju Kini iznenadio

Sjedinjene Države i njihovi saveznici optužili su Kinu za globalnu kampanju sajber špijunaže, sakupivši neobično široku koaliciju zemalja da javno prozovu Peking zbog hakovanja.

Sjedinjenim Državama pridružili su se NATO, Evropska unija, Britanija, Australija, Japan, Novi Zeland i Kanada u osudi špijunaže, za koju je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao da predstavlja "veliku pretnju za našu ekonomsku i nacionalnu bezbednost".

Istovremeno, američko Ministarstvo pravde optužilo je četvoricu kineskih državljana - tri službenika bezbednosti i jednog hakera - da su ciljali desetine kompanija, univerziteta i vladinih agencija u Sjedinjenim Državama i inostranstvu. Kineski zvaničnici ranije su rekli da je i Kina žrtva hakovanja i da se protivi svim oblicima sajber napada.

Iako nalet izjava zapadnih sila predstavlja široku alijansu, sajber stručnjaci su rekli da je upadljiv nedostatak posledica za Kinu izvan američkih optužbi. Pre samo mesec dana, izjave na vrhu G7 i NATO upozorile su Kinu i rekle da predstavlja pretnju međunarodnom poretku.

Dok su Vašington i njegovi bliski saveznici poput Ujedinjenog Kraljevstva i Kanade smatrali da je kineska država direktno odgovorna za hakovanje, drugi su bili oprezniji. NATO je samo rekao da njegove članice "priznaju" navode koje protiv Pekinga iznose SAD, Kanada i Velika Britanija. Evropska unija je rekla da poziva kineske zvaničnike da zauzdaju "zlonamerne sajber aktivnosti preduzete sa njene teritorije" - izjava koja ostavlja otvorenu mogućnost da je kineska vlada i sama nevina po pitanju upravljanja špijunažom.

Sjedinjene Države bile su mnogo preciznije, formalno pripisujući upade poput onog koji je uticao na servere koji pokreću Microsoft Ekchange ranije ove godine, hakerima povezanim sa kineskim Ministarstvom državne bezbednosti. Majkrosoft je već optužio Kinu.

Američki zvaničnici rekli su da ih je obim hakovanja koji se pripisuju Kini iznenadio, zajedno sa kineskom upotrebom, odnosno umajmljivnjem "hakera kriminalca".

- Ministarstvo državne bezbednosti Kine podstaklo je ekosistem hakera kriminlaca, koji imaju ugovore i koji obavljaju i aktivnosti koje sponzoriše država i kibernetički kriminal radi sopstvene finansijske dobiti - rekao je Blinken.

Američke bezbednosne i obaveštajne agencije iznele su više od 50 tehnika i procedura koje "akteri koje sponzoriše Kina" koriste protiv američkih mreža, rekao je visoki zvaničnik administracije. Vašington je poslednjih meseci usredsredio veliku pažnju na Rusiju optužujući ruske hakere za niz "ransomvare" napada u Sjedinjenim Državama. Visoki zvaničnik administracije rekao je da su američke zabrinutosti zbog kineskih sajber aktivnosti izražene kod visokih kineskih zvaničnika.

Sjedinjene Države i Kina već su se zavadile oko trgovine, kineske vojne akumulacije, sporova oko Južnokineskog mora, suzbijanja aktivista za demokratiju u Hong Kongu i tretmana Ujgura u regiji Sinđijang. Blinken je naveo optužnice Ministarstva pravde kao primer kako će Sjedinjene Države nametati posledice.Optuženi i službenici Odeljenja državne bezbednosti Hajnan, regionalne kancelarije državne bezbednosti, pokušali su da sakriju ulogu kineske vlade u krađi informacija korišćenjem vodeće kompanije, prema optužnici.

Kampanja je imala za cilj dobiti trgovinske tajne u industrijama, uključujući vazduhoplovstvo, odbranu, obrazovanje, vladu, zdravstvo, biofarmaceutsku i pomorsku industriju, saopštilo je Ministarstvo pravde. Žrtve su bile u Austriji, Kambodži, Kanadi, Nemačkoj, Indoneziji, Maleziji, Norveškoj, Saudijskoj Arabiji, Južnoj Africi, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama.

Autor: redportal.rs

#SAD

#hakerski napadi

#kina