Više od 20 službenika izvestilo je o simptomima

Američka vlada istražuje niz zdravstvenih incidenata u austrijskoj prestonici Beču u koje su uključeni diplomati SAD-a i ostalo administrativno osoblje.

Više od 20 službenika izvestilo je o simptomima sličnim "Havanskom sindromu", odnosno misterioznoj bolesti mozga.

Za ovaj sindrom nema zvaničnog objašnjenja, ali američki naučnici kažu da ga je najvjerojatnije uzrokovalo usmereno mikrotalasno zračenje. Prvi put je zabeležen na Kubi 2016. godine.

Američki i kanadski diplomati u Havani žalili su se na simptome koji se kreću od vrtoglavice, gubitka ravnoteže, gubitka sluha i teskobe do nečega što su opisali kao "kognitivna magla".

Sjedinjene Države optužile su tada Kubu za "zvučne napade", što je Havana snažno negirala, a incident je doveo do povećane napetosti između dve nacije. Američka akademska studija 2019. otkrila je "abnormalnosti mozga" kod diplomata koji su se razboleli, ali Kuba je odbacila izveštaj.

Prvi slučajevi u Beču su izašli na videlo u časopisu New Yorker u petak, a kasnije ih je potvrdio američki Stejt Department, koji je rekao da provodi istragu. Rojters je citirao izjavu austrijskog ministarstva spoljnih poslova u kojoj se kaže da sarađuju s američkim vlastima kada je reč o ovom pitanju.

Beč je dugo bio središte diplomatskih aktivnosti i imao je reputaciju žarišta špijunaže, posebno tokom Hladnog rata, navodi BBC. Zemlje poput SAD-a imaju tamo veliku diplomatsko prisustvo. Grad je trenutno domaćin indirektnih razgovora između Irana i SAD-a zbog pokušaja oživljavanja iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Inače, slučajevi ove bolesti zabeleženi su drugde u svetu, ali američki zvaničnici kažu da su brojke u Beču veće nego u bilo kojem drugom gradu osim Havane. U junu je američki državni sekretar Entoni Blinken najavio široku istragu o bolesti.

Autor: redportal.rs

#Beč

#SAD

#bolest

#diplomate